Колку чекори дневно треба да направите за да ослабете?

Студија објавена во списанието Obesity открила дека 10.000 чекори дневно, од кои околу 3.500 чекори на умерена до енергична физичка активност во траење од најмалку 10 минути, е поврзана со зголемено губење на телесна тежина во интервенција во однесувањето која вклучувала диета со ограничен внес на калории.

Јасно е дека да се остане активен е клучно за здравјето, а уредите за следење на физичката активност и паметните часовници и мобилните телефони станаа популарни алатки за следење активностите. Студија објавена во списанието Obesity открила дека 10.000 чекори дневно, од кои околу 3.500 чекори на умерена до енергична физичка активност во траење од најмалку 10 минути, е поврзана со зголемено губење на телесна тежина во интервенција во однесувањето која вклучувала диета со ограничен внес на калории.

Друга студија, неодамна објавена во списанието JAMA Internal Medicine, открила дека за секои 2.000 чекори што ги направил учесник во студијата, неговиот ризик од рана смрт се намалува помеѓу 8% и 11%, до 10.000 чекори. Исто така, откриено е дека 9.800 чекори дневно покажуваат најголема корист.

Неодамнешна студија објавена во списанието Nature Medicine открила дека одењето 10.000 чекори дневно го намалува ризикот од деменција, срцеви заболувања и рак.

Не се обесхрабрувајте ако само скромно изгубите на телесна тежина. Дури и тоа може да има големи придобивки. Губењето на само 5% до 10% од вкупната тежина може да го подобри крвниот притисок, шеќерот во крвта и холестеролот во крвта.

Според клиниката Мајо, пешачењето може да го намали и ризикот од обезноср, срцеви заболувања, дијабетес, висок крвен притисок и депресија.

Извор: Institute for Applied Life Sciences, University of Massachusetts