Колку често е нормално да се испуштаат гасови, а кога треба да се загрижите?

Можеби ќе ви биде смешно или непријатно, но факт е дека сите имаат гасови

Некој просек кој го пресметале експертите е дека секоја личност исфрла од 5 до 15 гасови во текот на денот. Доколку одеднаш почувствувате дека имате повеќе гасови од вообичаено, треба да прочитате што би можело да биде причина за тоа. Тоа би можело да биде што било од тоа дека пиете премногу газирани пијалаци до сериозни болести како целијакија или Кронова болест.

Воспалителни болести на цревата

Обично се однесува на улцерозен колитис или Кронова болест. Кроновата болест може да зафати кој било дел од системот за варење, не само дебелото црево. Симптомите на оваа болест вклучуваат болка и надуеност во стомакот, умор и ретка столица.

Одреден зеленчук       

Доколку сте љубител на салати тогаш е можно заради тоа да имате повеќе гасови. Зеленчукот како што се зелката и брокулата содржат карбохидрати кои тешко се варат и додека се во вашите црева произведуваат гасови. Гасови може да произведуваат и кромидот, црешите, сливите и храната богата со влакна.

Синдром на иритабилно црево

Покрај гасовите на овој синдром може да упатува и на грчеви во желудникот, особено после јадење. Оваа состојба е неизлечива и може да се држи под контрола. Забранета е зачинета храна и храна која тешко се вари како грашок и брокула.

Газирани пијалаци

Газираните пијалаци, џвакањето гуми за џвакање и пиењето со сламка може да резултира воздухот да се зароби во дебелото црево каде се ставаат двојно повеќе гасови од вообичаено.

Преработена храна

Доколку не можете да и оддолеете на брзата храна тогаш не е ни чудо што имате повеќе гасови од вообичаено. Преработената храна во цревата може да предизвика пореметување на рамнотежата на бактериите, што значи дека расте бројот на бактериите кои создаваат гасови додека ја разградуваат храната.

Целијакија

Надуеноста и гасовите се чест симптом на целијакијата. Реакција се случува кога во организмот ќе внесете глутен кој се наоѓа во повеќето храна. Ако често сте надувани, имате болки во стомакот и неправилна столица тогаш е време да ја тестирате својата толеранција на глутен.