Колку испиен алкохол дневно ве прави алкохоличар и како тоа влијае врз вашето здравје?

Главните медицински службеници препорачуваат дека ако сте бремени или планирате да забремените, најбезбедниот пристап е воопшто да не пиете алкохол за да го намалите ризикот за вашето бебе на минимум.

З лоупотреба од алкохол е кога пиете на начин што е штетен или кога сте зависни од алкохол. За да се задржат здравствените ризици од алкохол на ниско ниво, и на мажите и на жените им се советува да не пијат редовно повеќе од 14 единици неделно.Колку е тоа видете во артиклот подолу.

Единица алкохол е 8 g или 10 ml чист алкохол, што е околу:

половина литар лагер/ 1 пиво/лимончело со помала до нормална јачина (ABV 3,6%)
една мала мерка (25 ml)  ракија или виски-жестоки пијалоци (25 ml, ABV 40%)
Една мала чаша (125 ml, ABV 12%) вино содржи околу 1,5 единици алкохол.

Алкохолот влијае на метаболичките процеси и прекумерната доза може да доведе до недостаток на кислород во организмот

Дознајте повеќе за единиците за алкохол

Совети за пиење со низок ризик
За да го задржите ризикот од штети поврзани со алкохолот низок:

На мажите и на жените им се советува да не пијат повеќе од 14 единици алкохол неделно на редовна основа
ако пиете дури 14 единици неделно, најдобро е да го распоредите ова рамномерно во текот на 3 или повеќе дена
ако се обидувате да ја намалите количината на алкохол што го пиете, добро е да имате неколку денови без алкохол секоја недела
ако сте бремени или се обидувате да забремените, најбезбедниот пристап е воопшто да не пиете алкохол за да ги намалите ризиците за вашето бебе на минимум
Редовното или честото пиење значи пиење алкохол повеќето денови и недели.

Ризикот за вашето здравје се зголемува ако пиете секаква количина алкохол на редовна основа.

Ризици од злоупотреба на алкохол

Краткорочните ризици од злоупотреба на алкохол вклучуваат:

несреќи и повреди кои бараат болничко лекување, како што е повреда на главата
насилничко однесување и да се биде жртва на насилство
незаштитен секс кој потенцијално може да доведе до непланирана бременост или сексуално преносливи инфекции (СПИ)
губење на личниот имот, како што се паричници, клучеви или мобилни телефони
труење со алкохол – ова може да доведе до повраќање, напади (напади) и онесвестување
Луѓето кои прекумерно пијат (пијат многу во краток временски период) имаат поголема веројатност да се однесуваат несовесно и се изложени на поголем ризик да доживеат несреќа.

Постојаната злоупотреба на алкохол го зголемува ризикот од сериозни здравствени состојби, вклучувајќи:

срцева болест
мозочен удар
заболување на црниот дроб
рак на црниот дроб
рак на дебелото црево
рак на устата
рак на дојка
панкреатитис
оштетување на мозокот, што може да доведе до проблеми со размислувањето и меморијата
Покрај тоа што предизвикува сериозни здравствени проблеми, долгорочната злоупотреба на алкохол може да доведе до социјални проблеми за некои луѓе, како што се невработеност, развод, семејна злоупотреба и бездомништво.

Ако некој ја изгуби контролата над пиењето и има прекумерна желба да пие, тоа е познато како зависно пиење (алкохолизам).

Зависното пиење обично влијае на квалитетот на животот и односите на една личност, но можеби не е секогаш лесно да го видат или прифатат ова.

Силно зависните алкохоличари честопати се способни да толерираат многу високи нивоа на алкохол во количини што опасно би влијаеле или дури и би убиле некои луѓе.

Зависниот алкохоличар обично доживува физички и психолошки симптоми на повлекување ако одеднаш го намали или престане да пие, вклучувајќи:

треперење на рацете – „тресење“
потење
гледање работи кои не се реални (визуелни халуцинации)
депресија
анксиозност
тешкотии со спиењето (несоница)
Ова често води до „олесно пиење“ за да се избегнат симптоми на повлекување.

Дознајте повеќе за ризиците од злоупотреба на алкохол

Дали пијам премногу алкохол?
Може да злоупотребувате алкохол ако:

чувствувате дека треба да го намалите пиењето
други луѓе го критикуваа вашето пиење
се чувствувате виновни или лошо поради вашето пиење
Ви треба пијалок прво наутро за да ги смирите нервите или да се ослободите од мамурлакот

Некој што го познавате можеби злоупотребува алкохол ако:

редовно пијат повеќе од 14 единици алкохол неделно
понекогаш не можат да се сетат што се случило претходната ноќ поради нивното пиење
не успеваат да го направат она што се очекува од нив како резултат на нивното пиење (на пример, пропуштање на состанок или работа затоа што се пијани или мамурни)
Добивање помош
Ако сте загрижени за вашето пиење или за некој друг, добар прв чекор е да посетите општ лекар.

Вашиот внес на алкохол може да се процени со помош на тестови, како што се:

Тест за идентификација на нарушувања на употребата на алкохол (PDF, 224 kb) – широко користен скрининг тест кој може да помогне да се утврди дали треба да ги промените вашите навики за пиење
Консумација на тест за идентификација на нарушувања на употребата на алкохол (PDF, 382 kb) – поедноставен тест за да проверите дали вашето пиење достигнало опасни нивоа.

Лекување на злоупотреба на алкохол
Како се третира злоупотребата на алкохол зависи од тоа колку алкохол пие една личност.

Опциите за третман вклучуваат:

советување – вклучувајќи групи за самопомош и терапии за зборување, како што е когнитивната бихејвиорална терапија (КБТ)
лекови
детоксикација – ова вклучува медицинска сестра или лекар кој ве поддржува безбедно да престанете да пиете; ова може да се направи со тоа што ќе ви помогне полека да го намалите со текот на времето или со давање лекови за да ги спречите симптомите на повлекување
Постојат 2 главни типа на лекови кои им помагаат на луѓето да престанат да пијат.

Првиот е да помогне да се запрат симптомите на повлекување и се дава во намалување на дозите во краток временски период. Најчестиот од овие лекови е хлордијазапоксид (Librium).

Вториот е лек за намалување на потребата за пиење. Најчестите лекови кои се користат за ова се акампросат и налтрексон.

И двете се даваат во фиксна доза, и обично ќе ги земате 6 до 12 месеци.

Алкохол и бременост
Одделот за здравство и социјална заштита препорачува бремените жени и жените кои се обидуваат да забременат да избегнуваат да пијат алкохол.

Пиењето во бременоста може да доведе до долгорочно оштетување на бебето, а ризикот се зголемува колку повеќе пиете.

Главните медицински службеници препорачуваат дека ако сте бремени или планирате да забремените, најбезбедниот пристап е воопшто да не пиете алкохол за да го намалите ризикот за вашето бебе на минимум.

Ако сте загрижени за употребата на алкохол за време на бременоста, разговарајте со вашиот лекар или бабица.

Ако се обидувате да забремените, вашиот партнер треба да пие не повеќе од 14 единици алкохол неделно, што треба да се распореди рамномерно во текот на 3 дена или повеќе.

Претераното пиење алкохол може да влијае на квалитетот на спермата на мажот и тој да остане без подтомство.