Колку сте високи? Одговорот е пресуден за да знаете дали постои ризик од оваа болест

Пониските луѓе не се среќни заради овие вести

Едно ново истражување покажува дека пониските луѓе имаат поголема можност да развијат кардиоваскуларна болест и дијабетес тип 2, за разлика од високите луѓе. Резултатите од истражувањето се објавени во магазинот Дијабетологија, а покажуваат дека повисоките луѓе имаат помала шанса да развијат дијабетес тип 2, а на секои 10 мм можноста се намалува за 41 отсто кај мажите и за 33 отсто кај жените.

Зголемениот ризик за оние со низок раст може да биде последица од поголемо таложење телесни масти и неповолни фактори за развивање кардиоваскуларни болести, напоменуваат истражувачите.

Нискиот раст во уште неколку студии се довел во директна врска со развивањето на ризик од дијабетес тип 2. Тие студии покажале чувствителност на инсулин, како и дека функциите на клетките на панкреасот се поповолни кај високите поединци.