Колку вода е премногу во текот на жешките денови

Во текот на топлите летни месеци, од сите страни слушаме “пијте доволно вода“. Но, знаете ли како да препознаете кога сте претерале?

Во текот на жешките денови, сите советуваат да се внесуваат повеќе течности за да не дехидрираме. Кога организмот дехидрира, се јавуваат бројни тегоби, почнувајќи од расположението, чувствата, и до физички проблеми.

Поради тоа, стручњаците подвлекуваат дека е неопходно да се внесува поголема количина на вода. Но, задолжително со храна, не на празен стомак.

“Често, луѓето пијат многу вода на празен стомак, наутро штом се разбудат или во текот на денот, кога немаат време поради обврските да јадат, а се жедни од горештините. Важно е да знаат дека водата на празен стомак го нема саканиот ефект, а лесно е да се провер дали соодветно се апсорбира во организмот“, вели проф. Дејвид Ниман од Универзитетот Северна Каролина.

“Ако испиете поголема количина вода и во рок од два часа уринирате главно проѕирна течност, тоа значи дека водата само минала низ вашиот организам, што не е добро. Тој вид на консумирање течности нема никаков позитивен ефект“, вели тој.

Водата што с евнесува без храба нема да се апсорбира соодветно, и само ќе помине низ организмот. За најдобри резултати, стручњаците препорачуваат поголемата количина вода да се испие со храна, барем тоа да биде и мала ужина.