Компјутерска Томографија наспроти Магнетна Резонанца: како функционираат и што покажуваат

Изборот да се користи КТ скен наспроти МРИ е повик што го прави вашиот  доктор, првенствено врз основа на она што тие се сомневаат дека ќе го најдат.

КТ и МРИ користат различни технологии за да покажат различни работи – ниту едното не е нужно „подобро“ од другото. Некои повреди или состојби можете да ги видите со голо око. Други бараат подлабок изглед. И ако вашиот провајдер се сомнева во состојба како внатрешно крварење, тумори или оштетување на мускулите, тој може да нареди КТ скен или МРИ.

Изборот да се користи КТ скен наспроти МРИ е повик што го прави вашиот  доктор, првенствено врз основа на она што тие се сомневаат дека ќе го најдат.

„МНР и КТ се два начини на гледање во телото, надвор од кожата и да се види што се случува“, објаснува радиологот Алберт Парлејд, доктор на науки. „МРИ и КТ можат да видат различни работи во вашето тело за да му помогнат на вашиот добавувач да постави дијагноза. Секој од нив работи различно во различни делови од телото“.

Како функционираат КТ и МРИ и што е најдобро за што? Ајде да погледнеме подетално.

Што е КТ скен наспроти МРИ?
КТ скеновите и МРИ користат различни технологии за да видат што се случува во вашето тело. Тие се технологии за сликање, а не третмани. Тоа значи дека тие му помагаат на вашиот добавувач да постави дијагнози, да го планира вашиот третман и да ги следи промените во вашето тело.

И КТ и МРИ му помагаат на вашиот давател да ги види структурите во вашето тело. Но, кој тест е подобар за вас зависи од одредени фактори, како што точно бара давателот на услуги, како и од вашата здравствена состојба.

За брз поглед, еве неколку разлики помеѓу КТ и МРИ:

КТ МНР
Технологија на Х-зраци. Магнети и радио бранови.
Примери за употреба Коски, камења, крв, органи, бели дробови, фази на рак и абдоминални итни случаи. Зглобови, нерви, мозок и маси.
Ризици Потенцијал за изложување на радијација. Не за луѓе со некои метални импланти или кои не можат да лежат мирно за процедурата.
Време на постапката Помалку од една минута. 20 до 50 минути. Луѓето мора да лежат многу мирно насекаде.
Сега, ќе ги разгледаме и двете за подобро да разбереме во што се најдобри и за кого се најдобри.

КТ скен
КТ е кратенка за „скенирање со компјутерска томографија“. Некои луѓе го нарекуваат и КАТ скенирање.

Можете да замислите КТ скен како 3D (тридимензионален) рендген апарат.

„КТ скенер користи рендген што пука низ пациентот до детектор додека се врти околу пациентот“, објаснува д-р Парлејд. „Потребни се стотици слики кои компјутерот потоа ги составува за да создаде 3D слика на пациентот. Можете да ги исечете и исечете тие слики на различни начини за да добиете поглед во телото“.

Традиционалната рендгенска снимка може да му даде на вашиот добавувач еден поглед на областа каде што биле слики. Тоа е статична фотографија.

Но, можете да ги погледнете сликите на КТ за да добиете птичја перспектива на областа што е снимена. Или вртете се наоколу за да погледнете од напред кон назад или од страна на страна. Можете да го погледнете најоддалечениот слој на областа. Или зумирајте длабоко во внатрешноста на делот од телото што е снимен.

КТ скен: Како е тоа?
Добивањето КТ скен треба да биде брз и безболен процес. Лежите на маса која полека се движи низ скенер во облик на крофна. Во зависност од тоа што бара вашиот добавувач, можеби ќе треба да имате и интравенска инјекција на контрастна боја. Секое скенирање трае помалку од една минута.

КТ скен: за што се користи?
Бидејќи КТ скенерите користат рендгенски зраци, тие можат да ги покажат истите работи како рендген, но со многу поголема прецизност. Рендгенот е рамен поглед на областа што се слика, додека КТ дава поцелосна, подлабока слика.

КТ скеновите се користат за да се видат работи како што се:

Коски.
Камења.
Крв.
Органи.
Белите дробови.
Фази на рак.
Абдоминални итни случаи.

„КТ се добри во поглед на „коски и камења“, како камења во бубрезите и жолчни камења“, вели д-р Парлејд. „Исто така, хирурзите најчесто користат КТ за планирање операции. На пример, ортопедски хирург може да сака 3Д слика на коска пред да поправи сложена фрактура“.

КТ скеновите, исто така, може да се користат за да се видат работи што МРИ не ги гледаат добро, како што се вашите бели дробови, крв и цревата. Повеќе за тоа за малку.

КТ скен: Потенцијални ризици
Најголемата грижа што некои луѓе ја имаат со КТ скенови (и рендген за таа работа) е потенцијалот за изложување на радијација.

„Х-зраците користат мала количина на јонизирачко зрачење, за кое се смета дека можеби носи ризик за луѓето. Значи, ние сме свесни за тоа кога размислуваме дали некој треба да направи КТ“, забележува д-р Парлејд.

Некои експерти сугерираат дека јонизирачкото зрачење што го испуштаат КТ може малку да го зголеми ризикот од рак кај некои луѓе. Но, точниот ризик е прашање на контроверзии. Управата за храна и лекови на САД вели дека ризикот од рак од КТ зрачењето е „статистичка несигурност“ врз основа на тековните научни сознанија.

Но, бидејќи може да има одреден ризик од КТ зрачењето, бремените луѓе обично не се добри кандидати за КТ скенови, освен ако не е потребно.

И има моменти кога давателот може да одлучи да користи МРИ преку КТ за да го намали ризикот од изложеност на радијација. Тоа е особено случај за луѓе чии здравствени состојби ќе бараат повеќекратни кругови на снимање во долги временски периоди.

„Пример се луѓето кои живеат со Кронова болест“, илустрира д-р Парлејд. „Тие обично се млади луѓе на кои ќе им требаат повеќекратни скенирања во текот на нивниот живот. Во тие случаи, ние обично избираме МНР наместо КТ скенирање бидејќи се верува дека акумулираното зрачење во текот на нивниот живот може да додаде зголемен ризик.

МНР
МНР значи „магнетна резонанца“. Накратко, МРИ користат магнети и радио бранови за да создадат слики внатре во вашето тело.

Точниот начин на работа вклучува долга лекција по физика. Но, накратко, тоа оди малку вака:

Нашите тела содржат многу вода, или H20. H во H20 значи водород. Водородот содржи протони – позитивно наелектризирани честички.

Типично, тие протони се вртат наоколу во сите различни насоки. Но, кога ќе наидат на магнет, како во машина за МРИ, тие протони се влечат кон тој магнет и почнуваат да се редат.

Потоа, доаѓаат радио брановите. Тие им даваат притисок на протоните и тие почнуваат да се вртат. Кога радио брановите ќе се исклучат, протоните се враќаат на линијата до магнетите. Како што се враќаат во редот, тие испраќаат сигнали.

Машината за магнетна резонанца ги преведува тие сигнали за да создаде слики од внатрешната работа на вашето тело.

МРИ: Како е тоа?
МНР е машина во облик на цевка. Типично скенирање со магнетна резонанца трае околу 30 до 50 минути и мора да лежите многу мирно за време на постапката. Машините може да бидат гласни, а некои луѓе може да имаат корист од носење чепчиња за уши или користење слушалки за слушање музика за време на нивното скенирање. Во зависност од тоа што бара вашиот провајдер, тој може да користи IV контрастна боја.

МРИ: За што се користи?
МНР се навистина добри во диференцирање на ткивото. На пример, давателот може да користи КТ на целото тело за да лови тумори. Потоа, нарачајте МНР за подобро да ги разберете сите маси пронајдени во КТ.

Вашиот провајдер може да користи и МРИ за да бара оштетување на зглобовите и оштетување на нервите.

„Можете да видите некои нерви со МРИ. Можете да видите дали има повреда или воспаление на нервот на одредени делови од телото“, вели д-р Парлејд. „Не гледаме директно нерви на КТ скен. На КТ, можеме да ги видиме коските околу нервите или ткивата околу нервите и да видиме дали тие прават нешто во областа каде што очекуваме да биде нервот. Но, за директно гледање на нервите, МНР е подобар тест“.

МНР не се толку добри во гледањето на некои други работи, како што се коските, крвта, белите дробови и цревата. Запомнете дека МРИ делумно зависи од користењето магнети за да влијае на водородот во водата што е во вашето тело. Значи, густите работи, како камењата во бубрезите и коските, не се појавуваат исто така. Ниту правете работи полни со воздух, како што се вашите бели дробови.

„Работите како што се вашиот слепото црево и цревата може да не се покажат добро на магнетна резонанца“, појаснува д-р Парлејд. „МНР трае неколку минути за да се добие. А тие органи можат многу да се движат, па може да не се појавуваат јасно“.

МРИ: Потенцијални ризици
Иако МНР може да биде подобра техника за да се видат одредени структури во вашето тело, не секој е добар кандидат.

Ако имате одредени видови метал во вашето тело, не можете да направите МРИ. Тоа е затоа што МНР во суштина е магнет, па може да се меша со одредени метални импланти. Тоа вклучува работи како што се некои пејсмејкери, дефибрилатори или шантови.

„Ако имате метален имплант, мора да ја провериме етикетата на тие импланти за да се увериме дека се безбедни за МНР“, објаснува д-р Парлејд.

Металот во работи како замена на зглобови е типично безбеден за магнетна резонанца. Но, бидете сигурни дека вашиот давател е свесен за кој било метал во вашето тело пред да направите скенирање со магнетна резонанца.

Дополнително, МРИ бара од вас да останете многу мирни одреден временски период, што некои луѓе не можат да го толерираат. За други, затворената природа на машината за магнетна резонанца може да предизвика анксиозност или клаустрофобија, што може да го отежне снимањето.

Дали е едното подобро од другото?
Ниту КТ ниту МРИ не се секогаш подобри – прашање е што барате и колку добро можете да го толерирате секој од нив, нагласува д-р Парлејд. „Многу пати луѓето мислат дека едното е подобро од другото. Но, навистина зависи од прашањето на вашиот лекар“.

Крајна линија: Без разлика дали вашиот  доктор ќе нарача КТ или МРИ, целта е да се види што се случува внатре во вашето тело за да го добиете најдобриот третман.