Конечно разбиен еден од најголемите митови поврзани со таблетите за контрацепција

Досега владееше мислењето дека од контрацептивните пилули може да се здебелите, па многу девојки заради ова ги одбегнуваа, но време е да престанете да верувате во овој мит

Сигурно досега сте чуле многу жени, но и здравствени работници кои тврдат дека е можно дебелеење заради хормоните од контрацептивните пилули. Сепак, најновото истражување тврди дека ова верување е потполно неосновано и дека не постои никаков доказ дека овие таблети дебелеат.

Објаснувањето е следно – жените во репродуктивната фаза се склони да варираат со килограмите и тоа нема никаква врска со таблетите. Апсолутно нема никаква причина да се откажете од овој вид контрацепција заради страв од несакани килограми.

Во истражувањето сите жени добиле одреден број килограми и оние кои пиеле хормонски пилули и оние кои не. Сепак, што е со повеќето жени кои тврдат дека се здебелиле веднаш штом почнале да го користат овој вид контрацепција?

„Кога почнувате да пиете апчиња големите дози на естроген прават течноста да се задржува во организмот што доведува до чувство на надуеност“, објаснуваат експертите.