Конјуктивитис – најчесто очно заболување

Причинителите за воспаление на конјунктивата најчесто се надворешни, но можат да бидат и ендогени, поврзани со некои системски заболувања.

Воспалението на конјунктивата (тенката и транспарентна мембрана што ја покрива надворешноста на окото) – конјунктивитис е најчесто очно заболување. Симптомите на заболувањето варираат од слаба хиперемија (црвенило) со солзење и фотофобија до посериозни симптоми, со густа гнојна секреција, силно изразено црвенило и неможност да се отвори окото. Причинителите за воспаление на конјунктивата најчесто се надворешни, но можат да бидат и ендогени, поврзани со некои системски заболувања.

Воспаленијата на конјунктивата можат да бидат акутни и хронични

Акутните конјунктивитиси најчесто се предизвикани од бактериска, односно вирусна инфекција, како и инфекции со посебен вид микроорганизми – кламидии и паразити, што е многу поретко.

Бактериски
Бактериските конјунктивитиси почнуваат нагло, со црвенило, жарење и гребење во окото, солзење и фотофобија. Наутро капаците се залепени со слузест, серозен или густ, гноен секрет, конјунктивата е црвена, потечена, матна.

Вирусен
Вирусните конјунктивитиси почнуваат, исто така, нагло, со гребење, силно солзење од едното око, за знаците набргу да се појават и на другото око. Конјунктивата е црвена, потечена, со карактеристична фоликуларна и папиларна реакција, најчесто на конјунктивата на горниот капак. Секретот е слаб.

Често на вирусниот конјунктивитис му претходи вирусно воспаление на горните респираторни патишта или паралелно се развиваат и воспаление на грлото и воспаление на конјунктивата (фарингоконјунктивална треска). Кај оваа инфекција се зголемени регионалните преаурикуларни и субмандибуларни лимфни жлезди, што ја олеснува дијагнозата и диференцијалната дијагноза на вирусен конјунктивитис.

Кај вирусната инфекција на конјунктивата често брзо може да биде зафатена и рожницата (епидемиски кератоконјунктивитис, херпес симплекс конјунктивитис), што го комплицира заболувањето и може да доведе до трајни лузни и заматувања на рожницата. Вирусниот епидемиски конјунктивитис трае од три до четири недели. Чести се и вирусните конјунктивитиси, кои во детска возраст се јавуваат во склоп на сипаници, како што се варичела и морбили.

Алергиски
Посебен вид се конјунктивитисите од алергиско потекло и тие се најчесто здружени со други алергиски манифестации, како што се егзема, астма, алергиски ринитис. Болеста почнува нагло со силно изразени субјективни тегоби, како што се: чешање, солзење, гребење, фотофобија, како и црвена конјунктива и слузест секрет. Конјунктивитисот од алергиско потекло може да биде хроничен, рецидивирачки, кој почнува во пролет (вернален конјунктивитис), почесто кај машки деца и трае до есен, зима, па повторно се јавува во пролет. Обично поминува по пубертетот и без последици.

Хроничен
Хроничниот конјунктивитис најчесто е проследен со хронично воспаление на рабовите на капаците – блефаритис, а се јавува кај луѓе кои работат во зачадени, недоволно осветлени простории, кај луѓе чија рефракциска аномалија не е добро или не е воопшто коригирана, кај млади луѓе со себореична кожа на лицето, кај постари поради дијабетес.