КОНТАКТНИ ЛЕЌИ ИЛИ ОЧИЛА-ШТО Е ПОДОБРА СОЛУЦИЈА ЗА ЗДРАВЈЕТО НА ВАШИТЕ ОЧИ

Кога ви треба корекција на видот за да видите јасно, се соочувате со тешко прашање: Дали треба да носите очила или контактни леќи? Некои луѓе имаат силна верност кон еден вид на очила. Другите можеби не знаат за сите придобивки што може да ги понуди секој тип. Сепак, тука нема правилен избор - изборот за очила или контактни леќи треба да биде одлука заснована на лични преференци и начин на живот.

Кога ви треба корекција на видот за да видите јасно, се соочувате со тешко прашање: Дали треба да носите очила или контактни леќи?

Некои луѓе имаат силна верност кон еден вид на очила. Другите можеби не знаат за сите придобивки што може да ги понуди секој тип. Сепак, тука нема правилен избор – изборот за очила или контактни леќи треба да биде одлука заснована на лични преференци и начин на живот.

И, добро, некои стручни совети не болат. Овде, ќе ги опишеме добрите и лошите страни на очилата наспроти контактните леќи, како и придобивките од префрлањето помеѓу двете. Без разлика дали сте првпат некој кој штотуку добил ажуриран рецепт, приврзаник на контактни леќи или носител на очила кој лежи буден и се прашува: „Дали наместо тоа да добијам контактни леќи?“, ние ќе ве подготвиме да ги изберете вашите очила со сигурност.

Предности и недостатоци на очилата

Очилата ја формираат основата на светот на очилата, со долга историја на заштита на нашите очи и подобрување на видот. Тие не се за секого, но денес ги носат повеќе од 150 милиони возрасни луѓе во Америка, и околу 50% од светското население.

Очила Просек
Лесни се за носење. И се едноставни. Турнете ги на лицето, и Voila! Видот е коригиран и подготвени сте да одите.
Лесни се за чистење и складирање. Учењето како да ги чистите вашите очила е брз процес за кој е потребен само средство за чистење или сапун соодветен за  стаклата и крпа од микрофибер. Складирањето е исто така лесно: само ставете ги очилата во заштитното куќиште кога не ги носите.
Тие не треба често да се заменуваат. Со соодветна грижа, очилата се дизајнирани да го издржат тестот на времето. Ова ги прави исплатлива инвестиција. Се разбира, секогаш е важно редовно да го ажурирате вашиот рецепт за да обезбедите јасна и удобна визија. За среќа, нашите очила се и достапни и стилски.
Опциите на рамката се бесконечни. Очилата можат да послужат како додаток на облеката или како модна изјава. Со толку многу различни стилови и бои на рамка за избор, не е ни чудо што некои луѓе добиваат цела колекција на очила.
Не мора да ги допирате очите за да ги користите. Ставањето на очилата не бара директен контакт со очните јаболка.Стаклата  се многу приспособливи. Кога избирате стакла или во поново време пластични фокали за вашите очила, имате многу опции, од прогресивни и читачи до затемнети или покриени  стакла  за сонце. Има и очила со фотохромни или светли леќи, кои автоматски потемнуваат кога се изложени на ултравиолетови зраци. Ова значи дека во суштина имате пар очила за сонце и диоптриски очила во една рамка, со можност да ја менувате формата од еден режим во друг. 
Тие нудат одредена заштита од елементите. Очилата можат да ја блокираат прашината, ветерот и остатоците кои инаку би можеле да влезат во вашите очи. Се разбира, диоптриските леќи не се заштитни очила, но сепак се корисна бариера помеѓу светот и вашата деликатна рожница.

Очила -недостатоци

Тие не го покриваат целото ваше видно поле. Иако стаклата за очила  се наоѓаат пред вашите очи, тие не ја опфаќаат целосно вашата периферија. Понекогаш може да ја изгубите користа од подобрениот вид кога гледате од страна, надвор од опсегот на вашите рамки.
Тие се поскапи од контактите за замена доколку се оштетени или изгубени. Имањето само еден пар очила значи дека ќе мора да купите нови ако тие рамки се изгубат или скршат до неправилно.
На некои луѓе им е непријатно. Очилата мора да седат на врвот  на носот и на врвовите на ушите. За повеќето луѓе, ова не е проблем. Но, за некои, притисокот е вознемирувачки или иритирачки. Ако тоа е случај со вас, однесете ги вашите рамки кај оптичар за прилагодување – најверојатно тоа ќе биде брзо решение! Рамките бараат редовно одржување и може да бараат периодични прилагодувања за најдобро да се вклопат.
На некои луѓе не им се допаѓа како изгледаат со нив.  Некои луѓе претпочитаат да не ги носат од естетски причини.

Нивните стакла  можат да влијаат на изгледот на вашите очи. Ако имате особено силен рецепт, стаклата  на вашите очила може да имаат ефект на зголемување или минимизирање на надворешниот поглед на вашите очи. Сепак, стаклата со висок индекс можат да помогнат да се ублажи овој ефект.
Тие можат да се размачкаат, размачкаат и изгребат. Очилата не се имуни на абење и кинење. Тие можат да се замаглат кога се изложени на температурни разлики (особено ако носите маска) и да се размачкаат или да се размачкаат ако не се чистат често. Тие исто така се изложени на ризик да останат гребнатини, особено ако немаат слој отпорен на гребење.

Добрите и лошите страни на контактните леќи

Во споредба со очилата, контактните леќи се релативно неодамнешен изум. Тие се технолошки напредни, удобни и не се толку забележливи како рамки на очилата, а сето тоа обезбедува моќна корекција на видот.

Тие создаваат „поприродно“ видно поле. Бидејќи се на површината на вашите очи и се движат со нив, контактните леќи обезбедуваат беспрекорна корекција на видот. Нивните придобивки се прошируваат на вашиот периферен вид и тие нема да ги имаат истите видови на визуелни нарушувања како што се очилата, како што се рефлексии или замаглување.
Тие ви даваат слобода на движење за време на активности и спортување. Кога очилата може да ви летнат од лицето, контактните леќи остануваат ставени. Можете да спортувате, да трчате или да танцувате слободно на концерт.


Тие не се истакнуваат на вашето лице. За повеќето носители на контакти, контактите се функционално невидливи.
Некои контактни леќи ви овозможуваат да ја промените бојата на очите. Ако некогаш сте посакале да видите како изгледате со различно обоен ирис, контактите можат да го направат тоа. Одредени обоени контакти доаѓаат во задебелени и суптилни нијанси, така што можете да носите се, од драматични виолетови леќи до оние што благо ги истакнуваат вашите очи.
Тие ви дозволуваат да носите различни очила за сонце без рецепти. Фрлањето на пар очила за сонце е лесно кога веќе носите контактни леќи и нема да мора да плаќате за очила за сонце.
Губењето или заменувањето на вашите контакти не е толку скапо. За разлика од очилата, контактите обично не се дизајнирани да траат со години. Губењето на пар леќи за еднократна употреба нема да  биде трошок во вашиот буџет.


Контактни леќи-недостатоци

Тие бараат дисциплина во нивната грижа, замена, чистење и складирање. Контактните леќи треба да се чуваат во раствор во куќиште навечер и да се чистат пред и откако ќе ги носите. Дневните контакти за еднократна употреба се исклучок од ова правило, сепак: тие треба да се отфрлат на крајот од секој ден, а следниот ден да се започне со нов пар. Поради оваа причина, дневните леќи за еднократна употреба се сметаат за многу удобна опција за луѓе кои не сакаат да се грижат толку многу за одржување на контактните леќи.
Ставањето, вадењето и носењето контакти може да потрае некое време за навикнување. Учењето како да ги  ставите контактните леќи (и како да ги извадите) на почетокот е застрашувачки, бидејќи, добро, вклучува допирање на очното јаболко. Но, не грижете се – ќе се навикнете на тоа додека вежбате. Вашиот очен лекар исто така ќе може да препорача контакти кои се погодни за почетници.
Неправилната употреба на контактни леќи може да доведе до проблеми со здравјето на очите. Секогаш треба да се почитуваат упатствата на производителот за одржување контактни леќи. Кога правилата не се почитуваат, вашите очи може да бидат изложени на ризик од проблеми од сувост до инфекција.


Тие можат да ги влошат симптомите на синдромот на компјутерска визија. Носењето одредени контакти додека работите на компјутер може да ги зголеми шансите да доживеете напрегање на очите поврзано со екранот.

Постојат неколку начини да се биде „двоен носител“ и да се практикува префрлањето од очила на контакти (и повторно назад). Нашето правило е дека секогаш треба да имате при рака пар очила кои ќе ви служат како резервна копија на вашите контакти.

Можеби сте некој што носи контакти само кога очилата се непрактични: во забавниот парк, за време на часовите во теретана, додека спортувате или нуркате, за да наведете само неколку примери.

Можеби носите контакти во деновите кога сакате да ја покажете шминката на очите или кога сакате да патувате особено лесно, без да се грижите за очилата или нивното куќиште. Истражувањата покажаа дека носењето контакти, исто така, може да ги направи луѓето да се чувствуваат послободни и посамоуверени.

Или, можеби едноставно ви се допаѓа да имате избор на располагање. Многу луѓе се одлучуваат за контакти во текот на денот, а потоа се враќаат на очилата наутро и навечер. Другите само го прават она што го чувствуваат и спонтано се префрлаат помеѓу очилата и контактите.

Поентата е дека навистина не постои правилен избор помеѓу двете – и всушност, со избирање на двете мрежи ќе имате најдобар вид и удобност.