Корисни совети од стручњаците – Проширените вени може да бидат минато

Кога и да имате прилика да седнете или легнете обавезно поткренете ги нозете. Одбегнувајте тесни обувки и чорапи кои го блокираат протокот на крв кон срцето. Секое туширање на нозете завршете го со студена вода

 

Проширените вени се мошне често заболување, но стручњаците велат дека нивното настанување може да се забави доколку барем малку се сменат животните навики.

 

Еве ги нивните совети:

Повеќе движете се, а помалку стојте. Кога и да можете да седнете или да легнете, обавезно поткренете ги нозете.

Одбегнувајте тесни обувки и чорапи кои го блокираат протокот на крв кон срцето.

Секое туширање на нозете завршете го студена вода и масирање во насока кон срцето.

Пред спиење или одморање во текот на денот намачкајте ги нозете со некоја заштитна крема и направете ладни облоги.

Пожелно е секојдневно да пливате, шетате или лесно да трчате.

Наутро, пред станување, со кренати нозе облечете цврсти еластични чорапи по мерка.

Одбегнувајте прекрстување на нозете, ако долго седите на работа или патувате.

На крајот, еднаш годишно одете на лекар и правете ултразвучен преглед на вените на нозете.

Редовните прегледи се исклучително важни за следење на состојбата