Коронавирус, грип, алергија или настинка? Одговорете на неколку прашања и дознајте

Температурата, кашлицата или отежнатото дишење може да откријат дали се работи за коронавирус, обична настинка или алергија.

Американскиот центар за контрола на болести истакнува дека споменатите симптоми се поврзуваат за коронавирусот иако тие се многу слични и ако е во прашање настинка, грип или алергија. Сепак, за отежнатото дишење се верува дека е симптом кој моментално директно се поврзува со коронавирусот.

Во продолжение ви донесуваме неколку прашања кои ќе ви помогнат да ги разберете симптомите и да препознаете за која состојба станува збор.

КОРОНАВИРУС, ГРИП, НАСТИНКА ИЛИ АЛЕРГИЈА?

  • Имате ли температура (треска)?

♦ Ако одговорот е ДА, поставете си под прашање, дали имате проблеми и со отежаното дишење?

♦ Ако одговорот е ДА: Може се работи за коронавирус, а останатите симптоми се кашлица, општа слабост и исцрпеност, како и замор.

♦ Ако одговорот е НЕ: Можеби е во прашање грип, а останатите симптоми се кашлица, општа слабост, исцрпеност и замор.

  • Имате ли температура (треска)?

♦ Ако одговорот е НЕ, поставете си под прашање дали ве чешаат и очите?

♦ Ако одговорот е ДА: Може да се работи за алергија, а останатите симптоми се кивање и течење на носот.

♦ Ако одговорот е НЕ: Може станува збор само за настинка, а останатите симптоми се кивање, тече на носот и благо непријатно чувство во градите.

Ова се вообичаени симптоми, и важно е да се напомене дека тие варираат од лице до лице, па затоа во сите наведени ситуации, најважно е да се посоветувате со лекар.

За пациентите со коронавирус се верува дека прво искусуваат благи до силни симптоми на респираторни болести, а тие може да се јават од 2 до 14 дена по контакт со заразено лице.

Американскиот центар за контрола на болести советува да се избегнува близок контакт со лица кои се болни, да се кива во шамивче и да се покрива устата кога се кашла. Рацете треба да се мијат зачестено, да се навлажнува воздухот во просторијата во која престојувате, да се дезинфицираат површините и рацете со средства наменети за тоа. Најважен совет е да останете дома ако сте болни, освен кога ви е потребна лекарска помош.