Коронавирусот може да предизвика мозочен удар кај помладите пациенти

Податоците укажуваат на седумкратно зголемување на инциденцата на изненаден мозочен удар кај млади пациенти со КОВИД-19. Повеќето од овие пациенти претходно не биле болни, и биел на домашно лекување со благи симптоми или без симптоми на КОВИД-19.

Познато е дека повозрасните лица и лицата со хронични болести се изложени на поголем ризик од развој на тешка форма на КОВИД-19. Исто така, се сметало дека помладите лица имаат во поголем процент поблага форма на болеста, но лекарите предупредуваат дека инфекцијата со новиот коронавирус може кај лица на возраст од 30 до 40 години да предизвика изненаден мозочен удар.

Податоците укажуваат на седумкратно зголемување на инциденцата на изненаден мозочен удар кај млади пациенти со КОВИД-19. Повеќето од овие пациенти претходно не биле болни, и биел на домашно лекување со благи симптоми или без симптоми на КОВИД-19.

Инаку, ризикот од мозочен удар расте со годините, но до удар може да дојде на било која возраст. Вообичаено, оние кои се постари од 65 години имаат зголемен ризик од мозочен удар.

Треба да се истакне дека заболените од КОВИД-19 имаат поголема веројатност дека ќе проживеат мозочен удар, доколку имаат и болест какоо хипертензија, срцеви болести или дијабетес. Истовремено, овие пациенти имаат и поголем ризик од создавање на згрутчувања во крвта.

Според мислењето на стручњаците, пациентите кои се позитивни на новиот коронавирус мора да внимаваат и на знаците и симптомите на мозочен удар.