Кожата открива болести: Шест симптоми кои не се занемаруваат

Додека многумина мислат дека имаат сува кожа од студеното време, точно е дека кожата ви е дехидрирана или едноставно сте претерале со консумирање алкохол и кофеин.

Не сме ни свесни колку можата може да ни помогне во откривање на некои болести, затоа не смее да се занемаруваат овие знаци, а еве што дерматологот Танја Кормеили објаснува за сето тоа.

Брчки околу очите

Брчките околу очите значат можен проблем со видот. Познати се како “брчки на смеење“, но тие всушност може да бидат показател дека нешто не е во ред со вашиот вид.

“Ако имате темна боја, брчки околу очите или едноставно ви отекуваат очите, потребни ви се очила за вид, или ако е сончево време, очила за сонце“, вели Кормеили.

Темна боја околу вратот или под пазувите

Потемната боја на кожата околу вратот или под пазувите покажува дека може да имате дијабетес. Ова пореметување на пигментацијата обично се појавува на наборите на телото.

“Темните дамки околу вратот или под пазувите може да бидат поврзани со дијабетес или со штитната жлезда“, наведува дерматологот.

Исклучително бледа кожа

Бледа кожа – хронична анемија. Ако кожата вообичаено не ви е бледа и светла, можеби станува збор на хронична анемија, која се јавува поради недостаток на црвени крвни зрнца во телото. Се појавува и по недостаток на железо, витамин Б12, но и како резултат на генетика.

Пеги

Пегите ќе продолжат да потемнуваат ако повеќе се изложуваме на УВ зрачење. Некои луѓе имаат генетска склоност, додека кај други пегите се јавуваат како резултат на претерано изложување на сонце.

“Пегите укажуваат на тоа дека имате многу УВ оштетување на кожата“, објаснува Кормеили. 

Сува кожа

Додека многумина мислат дека имаат сува кожа од студеното време, точно е дека кожата ви е дехидрирана или едноставно сте претерале со консумирање алкохол и кофеин. Дехидрираноста исто така може да предизвика појава на мозолчиња, бидејќи тогаш кожата произведува повеќе маснотии за да ја надомести отсутноста на влага.

Акни

Акни околу брадата или устата – можеби станува збор за полицистични јајчници. Лицето може да се исфрла и поради прекин на протокот на хормони. Ако често ви се појавуваат акни на овие делови, а дополнително  имате и нередовни менструални циклуси, побарајте стручна помош. Но, ако циклусот ви е редовен, обратете се кај дерматолог.