Кожни болести кои укажуваат на други здравствени проблеми

Состојбата на кожата често пати укажува на други состојби во организмот, кои може сериозно да го загрозат здравјето.

Имате воспалена или изиритирана кожа? Ве чеша? Ништо од тоа не е несериозно, особено ако знаете дека одредни состојби на здравјето на кожата може да укажуваат на други здравствени проблеми.

Егзема

Егземата е најчеста форма на дерматитис кој се карактеризира со хронично воспалена кожа, чешање или меурчиња на кожата. Егземата може да упатува на несоница. А, пациентите кои боледуваат од оваа нарушување имаат поголема можност да страдаат од трауматични искуства. Исто така, егземата најчесто се третира со стериоиди, кои може да доведат до влошување на здравјето на коските.

Псоријаза

Псоријазата е автоимуна болест која често е проследна со артритис. Она што е добра вест е дека во последно време таа се третира со лекови кои поволно делуваат и на артритисот. Исто така, псоријазата е поврзана и со здравјето на кардиоваскуларниот систем.

Хипостатски дерматитис

Овој вид на дерматитис може да укажува на дијабетес. Дијабатесот е тесно поврзан со различни кожни заболувања, силно чешање, бавно заздравување на рани и лузни.

Витилиго

Лицата кои патат од ова автоимуно заболување имаат симптоми кои може да се поврзат со секојдневната изложеност на стрес. Стресот сигурно не ја предизвикува оваа болест, но, секако, дека може да биде тригер.