Крвавење во бременоста, кога е знак дека состојбата е алармантна?!

Доколку сте во блажена состојба, а крвавите доволно за да се натопи влошка би требало веднаш да појдете на лекар, советува Никол Булок, гинеколог од Тексас.

„Во првото тромесечје, некаде до околу 20 недела од бременоста обилно крвавење значи губење на плодот“, вели Булок и уште додава: „Но спонтаниот абортус не единственото објаснување: Упорното крвавење, исто така, може да значи и дека плацентата сраснала ниско со грлото на матката. Иако може жената да има нормална и сигурна бременост и со ниско поставена плацента, докторот може да советува воздржување од сексуални односи и да препорача повеќе одмор во првото тримесечје.“

Обилното крвавење, подоцна во текот на бременоста, може да биде знак за нешто многу посериозно, како, на пример, прерано породување или пукање на плацентата (кога плацентата се одвојува од матката).

„Тогаш освен со крвавење жената може да се соочи и со екстремна болка. Сепак, плаценталното отцепување е исклучително ретко (особено ако не сте корисник на наркотични средства и алкохол и одите на сите прегледи)“, додава Булок.

Се разбира, најдобро е да играте на сигурно, па затоа ако забележите крв и особено ако чувствувате болка – појдете на лекар!