Кучињата можат да намирисаат коронавирус од потта на заболеното лице и ја препознаваат болеста и пред појавата на симптоми

Каков мирис има пандемијата? Кога кучињата би можеле да зборуваат, можеби и ќе можат да ни кажат. Вака може само да претпоставуваме. Но, факт е дека добро истренирани кучиња можат речиси без грешка да намирисаат коронавирус.

Кучиња за откривање на новиот коронавирус во моментов се тренираат во многу земји во светот: од Велика Британија и Белгија, до Обединетите Арапски Емирати, до Чиле, Аргентина и Бразил. Ги тренираат и во Австралија. Научниците соработуваа со професионални тренери за да ги обучат кучињата да намирисаат КОВИД-19. Повеќето од нив имаат стопроцентен успех.

Кучињата се дресираат со помош на примероци на пот од лица заразени со КОВИД-19

 

Кучињата се дресираат со помош на примероци на пот од лица кои се заразени со КОВИД-19. Повеќето добро обучени кучиња можат со 100 процентна сигурност да распознаат пот на заразено лице, од потта на оние кои имаат негативен наод при тестирање на коронавирусот.

 

Се покажало и дека овие кучиња трагачи откриваат SARS-CoV-2 кај заразените пред појавата на првите симптоми.

Медицинската сестра Јоана Волш и Лекси, куче кое може да намириса КОВИД-19.

За правилна обука на куче за откривање на вирусот SARS-CoV-2, потребни се помеѓу три и шест месеци тренинг.