Со лаванда и невен спасете се од досадните комарци

Комарците се преносители на сериозни, па дури и смртоносни болести како што се маларијата, вирусот Западен Нил, Зика вирус, денга треска...

Комарците не се само досадни инсекти, чии убоди на кожата предизвикуваат непријатно чешање, туку, исто така, се преносители на сериозни, па дури и смртоносни болести како што се маларијата, вирусот Западен Нил, Зика вирус, денга треска …

Комарците ги привлекува јаглеродниот диоксид што го издишуваме, па затоа најчесто се задржуваат на пределот на главата. За среќа, постојат растенија, чиј мирис ги одбива, а некои од нив може да ги засадите во својот двор, на балконот или на прозорецот.

Лаванда

Пријатниот мирис на лавандата, за комарците е исклучително одбивен. Лавандата, исто така, има антигабични и антисептички својства. Можете да ја засадите во градината или во тегли сместени покрај вратата и прозорецот. За уште подобра заштита од комарци, протријте ги цветовите на лавандата за да ги ослободите нејзините масла.

Рузмарин

Ароматичниот рузмарин главно се користи за збогатување на вкусот на јадењата, но и како заштита од комарци и молци. Ако правите забава на отворено, на пример, со скара, вметнете гранчиња рузмарин во огнот. Чадот успешно ќе ги избрка комарците!

Пеларгонија

Оваа атрактивна декоративна билка спречува инвазија на комарци, но и на други штетници. Пеларгонијата сака топлина и сонце, но, исто така, може да расте и во сенка.

Невен

Цветот на невен лачи тиофен, соединение кое ги одбива инсектите. Освен комарците, невенот ефикасно ги одбива и другите напасници.