Лажно позитивен тест на КОВИД-19 кај (не)вакцинираните – зошто се случува и како да превенирате

Зошто тестот може да покаже лажни резултати?

Според стручњаците, лажно позитивен резултат на тестирање за коронавирус, може да се јави иако не сте заразени со вирусот.

КОЛКУ ЧЕСТО СЕ СЛУЧУВА?

Колку точен ќе биде резултат на тестот зависи од низа фактори. Понекогаш се работи за тоа да кога сте се тестирале, но е важен и факторот колку вирус имате во себе во моментот на тестирање. Во глобала, лицата кои се  вакцинирани и кои немаат симптоми, често може да имаат лажно позитивен резултат на тестот, според пишувањата на Центарот за контрола и превенција на болести, а исто така се препорачува лице да не се тестира ако нема симптоми или е вакцинирано, поради можен лажен резултат. Стручњаците наведуваат дека во подрачја каде има малку заразени и каде поголем процент се вакцинирани, најголеми се шансите за лажно позитивен резултат, бидејќи тестот сепак е најточен кога лицето покажува симптоми, а се работи за период од 10 дена по појавата на симптоми.

ДАЛИ ОДРЕДЕНИ ТЕСТОВИ ПОЧЕСТО ЌЕ ПОКАЖУВААТ ЛАЖНИ РЕЗУЛТАТИ?

Брзиот антигенски тест, оној кој често се користи во домашни услови, дава точни резултати кај лица кои имаат симптоми и тоа во 99,6 отсто од случаевите, а повеќето од нив резултатите ги нудат за околу 20 минути.

“Таквите тестови се корисни ако ви се потребни резултати веднап, но сепак се сметаат за помалку сигурни од ПЦР тестот. Постои и шанса да добиете лажен резултат поради фактот дека брзите тестови сепак не се 100 процентно точни“, појаснува д-р Шарлин Браун, експерт за јавно здравство.

ПЦР тестот во една студија покажа дека дава добри резултати во 97,2 проценти од случаите, но кога станува збор за лажни резултати тука процентот е 0. Најточни податоци дава околу 8 дена по појавата на први симптоми.

“ПЦР тестот се смета за златен стандард во откривање на болеста и во повеќето случаи е поточен од брзиот тест“, додава Браун.

КАКО ДА ОБЕЗБЕДИТЕ ТОЧНИ РЕЗУЛТАТИ НА ТЕСТОТ?

Сите знаеме дека е многу непријатно чувството да се тестира за КОВИД-19, но исто така е важно тоа да се направи ако има потреба. Притоа, најпамтено е да се направат и неколку тестови, а не само еден, ако мислите дека е потребно.

“Брзите тестови се добра потврда, но за жал не се секогаш комплетно точни. Некои доаѓаат во пакувања од по 2, а вие ги користитег и двата за да бидете сигурни во резултатите. Важно е да направите и ПЦР тест по брзиот тест, бидејќи тие се сепак многу посигурни “, додава Браун и заклучува дека е важно да се тестираме, но уште поважно е да се вакцинираме за да се заштитиме себеси и другите.