Лекар открива пет навики на своите најздрави пациенти

Кои се тие навики кои ги негуваат најздравите луѓе?

Докторката Кејли Демејер – Корси, лекар по општа пракса, на своите пацинети секогаш им советува да внимаваат на своето здравје и да променат она што на него неагтивно влијае. Таа ги открива навиките кои најздравите пациенти секојдневно ги негуваат, како би постигнале само една цел – да останат здрави!

УЖИВААТ ВО АКТИВНОСТИТЕ КОИ ГИ ИЗБРАЛЕ

Клучна работа е уживањето!

“Додека вежбањето е само еден обичен збор за многумина и асоцира на часови пот и отежнато дишење во тертана, многу мои пациенти, активноста ја сфатија како пријатна навика со помош на која ќе останат активни и здрави. Често им велам – ако мразите трчање, не трчајте… Ако нешто мразите, како тоа ќе ви стане рутина?“, појаснува лекарката. Според стручните насоки, се советува два часа активност неделно.

ИСХРАНАТА ИМ Е ЗДРАВА И ОДРЖЛИВА

Секако, еден од важните фактори за здравјето е квалитетната исхана. Денес во светот има премногу обезни лица, а бројките со години само растат. Како растат бројките, така се повеќе болести се поврзуваат со дебелината.

“Брзите диети не делуваат, тоа сите го знаат, а и моите пациенти тоа го знаат. Тие попрво бираат помали порции кои се состојат од медитеранска исхрана и намирници од ратително потекло“, советува докторката и додава дека за тоа е потребно голема волја и труд, но кога еднаш ќе премине во навика, сметајте се за победник.

НАШЛЕ НАЧИН КАКО ДА СЕ БОРАТ ПРОТИВ СТРЕСОТ

“Игнорирањето на стресот нема да донесе ништо добро, затоа секогап советувам да се пронајде начин како човек да се смири“, нагласува лекарката.

Еднаш кога стресот ќе стане сериозна и хронична закана, влијае на развој на многу болести, вклучувајќи слаб имун систем и гастроентеролошки проблеми, а денес постои и голема поврзаност помеѓу стресот и болестите на срцето.

КВАЛИТЕТНИОТ СОН ИМ Е ПРИОРИТЕТ

Освен што недоволното сон ќе ве остави без волја и енергија, студии покажуваат дека долготрајното неспиење може да предивика хронични болести, како дебелина, дијабетес и висок крвен притисок.

“Моите најздрави пациенти знаат која е важноста на квалитетниот сон и тоа го користат“, заклучува д-р Корси.

ПРОАКТИВНИ СЕ КОГА Е ВО ПРАШАЊЕ ЗДРАВЈЕТО

Да се седи и да се чита за здравјето, не е доволно за да сте здрави.

“Здравите луѓе знаат како да побараат помош кога им треба, редовно доаѓаат на прегледи и рутински контроли, а не доаѓаат само кога се болни“, ја нагласува важноста на грижата за здравјето докторката.