Лекарите предупредуваат – професијата возач е мошне опасна по здравјето и животот

Главната причина за тоа не е честото вртење на главата, туку самото вибрирање на возилото.

Врз основа на 13-годишно истражување, специјалистите од Универзитетот Харвард утврдиле дека професијата возач е мошне опасна по здравјето и животот. Главната причина за тоа не е честото вртење на главата, туку самото вибрирање на возилото. Докторите веруваат дека тоа е еден од најголемите непријатели на скелетниот систем.

Според истражувањата, промените во коскената срж и зглобните површини настануваат како резултат на вибраците, што доведува до нивна абразија и деформации.

Исто така, заради зачестеното седење слабее циркулацијата во крвта што доведува до болки во нозете, проширени вени, а пореметената циркулација на крвта во карлицата доведува до пореметувања како простатитис, оролитијаза, еректилна дисфункција.

Тука се и нуспојавите од престој во затворен простор во кој се јавуваат испарувања од бензин и горива, кои кога согоруваат емитуваат смртоносни материи како јаглен оксид, азот, бензапирен, фенол и тешки метали. Употребата на опасни материјали во производството на педалите за сопирање може со текот на времето да предизвика рак.

Заради сето наведено лекарите им советуваат на професионалните возачи редовно и превентивно да се тестираат, што може да помогне во избегнувањето на опасни исходи.