ЛЕКАРИТЕ СОВЕТУВААТ: Како може да се подготвите за втор бран на коронавирусот?

Вториот бран на епидемија на новиот коронавирус е тема за која се повеќе се зборува и дебатира, како во светот, така и во нашата земја.

Сè уште има многу дилеми за коронавирусот: не се знае дали вирусот ослабел, дали оние кои закрепнале од него, односно од КОВИД-19 се заштитени или не, дали вирусот ќе мутира, каков е доминантен кај нас, а каков во други делови во светот…

Прашање кое сите не интересира е кога и каков ќе ни се врати вирусот.

Со оглед на немањето вакцина, мерките на превенција се клучни за одржување на епидемијата под контрола, а тие мерки, се надеваме, многу добро сите ги научивме.

Да се размислува за евентуланиот втро бран на коронавирус, може да биде многу стресно, но важно е да се фокусира на оба кое е во ваша контрола во овој момент, објаснува д-р Насиа Сафдар, инфектолог во болницата UW Hospital and Clinics.

Еве некои упатства од лекари за тоа како да се подготвиме за можниот втор бран на коронавирусот.

  • ПРИФАТЕТЕ ГО НОВОТО НОРМАЛНО

КОВИД-19 се уште не е поминат,, предупредуваат лекарите. Тие советуваат да не гледате и не чекате кога се “повторно ќе се врати во нормала“, туку да ја прифатите оваа ситуација како ново нормално за во догледна иднина, а тоа подразбира и социјално дистанцирање. Под ново нормално спаѓа и работата од дома, прилагодена работа на рестораните и кафулињата, носењето маска во затворен јавен простор…

  • ВАКЦИНИРАЈТЕ СЕ ПРОТИВ ГРИП

Векцината против грип нема да ве заштити од коронавирусот, но ќе го намали ризикот од потенцијално хоспитализирање поради пропратни симптоми на грип. Гледајте на ова и како на факт, дека нема да завземете место во болница, кое можеби ќе му треба на некој друг, објаснува д-р Џај Варкеј, инфектолог во болницата Emory University Hospital.

  • ПРОНАЈДЕТЕ НОВИ НАЧИНИ НА ПОЗДРАВУВАЊЕ

Можеби звучи смешно, но д-р Варкеј предупредува дека мора да пронајдеме нови начини за поздравување со други луѓе. На многумина им недостасува стисок на рацете и пријателска прегратка, но сега е иделна можност да осмислите нешто свое или едноставно мафнете, покажете ““воздушно пет“ и слично.

  • ПРАВЕТЕ СЕ КАКО ШТО СТЕ НАУЧИЛЕ ПОСЛЕДНИВЕ МЕСЕЦИ

Веројатно веќе сте докторирале на миењето раце, како и на избегнувањето на допорање на лицето, но и правилното ставање маска на лице пред излегување, како и социјално дистанцирање… ако дојде до втор бран на коронавирусот, исклучително е вжано да ги следите упатствата на Комисијата за заразни болести, и останати релевантни институции, бидете упатени и информирани.