ЛЕКАРИТЕ УКАЖУВААТ: Кој сè треба да се вакцинира против грип оваа есен

Со оглед на пандемијата со КОВИД-19, лекарите од многу делови во светот се се посклони кон тоа да воочи оваа сезона на грип, се вакцинираат и децата. Со оглед дека децата може да го пренесат вирусот на грип, како еден од аргументите за нивна вакцинација се наведува олеснувањето на товарот на здравствениот систем.

Лекарите пред почетокот на секоја зима ги повикуваат сите повозрасни и болни лица да се вакцинираат против грип, а младите и здравите деца не им се во фокусот. Но, оваа зима тоа би можело да се промени.

Со оглед на пандемијата со КОВИД-19, лекарите од многу делови во светот се се посклони кон тоа да воочи оваа сезона на грип, се вакцинираат и децата. Со оглед дека децата може да го пренесат вирусот на грип, како еден од аргументите за нивна вакцинација се наведува олеснувањето на товарот на здравствениот систем.

Германскиот инфектолог Бернд Салцбергер вели дека заштитата на бабите и дедовците е една од причините поради која вакцинацијата на децата е добра идеја, бидејќи комбинацијата на грип и новиот коронавирус може да покаже фатална за лицата во повозрасни години.

Многу лекари се согласуваат со ова, а Американскиот центар за контрола и превенција на болести вели дека “вакцинирањето против грип во сезоната 2020-2021е најважно досега“.

“Сепак, многу родители се двоумат. Една од причините е фактот дека децата на училишна возраст релативно добро го поднесуваат грипот“, вели проф. Салцбергер.

Но, ако детето фати вирус во градинка или во училиште, може да го пренесе на повозрасните членови на семејството, кои многу потешко ќе го надминат грипот.

Според Институтот Роберт Кох, германски центар за контрола на болести, вакцинацијата е безбедна за деца постари од шест месеци.

И не треба да се заборави дека новиот коронавирус и понатаму е голема закана, напоменува германскиот инфектолог.

“Можно е да имате КОВИД-19 и грип во исто време и тоа никако не е добра ситуација. Вакцината против грип едноставно намалува дел од опасноста“, вели Салцбергер.

Според Институтот Роберт Кох, германски центар за контрола на болести, вакцинацијата е безбедна за деца постари од шест месеци.

Идеално би било, велат лекарите, да се вакцинираат некаде околу крајот на октомври и почетокот на ноември, бидејќи оптималниот заштитен ефект настапува две недели подоцна и потоа полека се намалува во наредните три месеци.

Но, сепак најважно е да се вакцинираат лицата постари од 60 години, бремените жени, лицата со хронични болести и здравствените работници.