Лекот за ХИВ се крие во имунолошкиот состав на кравите?!

Резултатите се охрабрувачки и може да се случи да се докаже дека тоа е патот до пронаоѓањето на лекот во иднина, пренесува Reader's Digest.

Според студијата објавена во магазинот Nature, лекот за ХИВ би можел да се наоѓа во имунолошкиот состав на кравите затоа што се покажал добар во борбата против оваа болест. За време на тестирањето кравите биле во состојба да неутрализираат 20 отсто од соевите вируси после 42 дена, а дури 96 проценти од нив после 381 ден.

Резултатите се охрабрувачки и може да се случи да се докаже дека тоа е патот до пронаоѓањето на лекот во иднина, пренесува Reader’s Digest.

„Реакцијата на кравите на вирусот на ХИВ не изненади, особено ако се земе предвид фактот дека на луѓето им се потребни три до пет години да развијат антитела за кои зборувам“, вели доктор Девин Сок, еден од стручњаците кои учествувале во ова истражување.

Кравите биле одговор и на пронајдокот на вакцините против големи сипаници, кога британскиот лекар Едвард Џенер во 1796 година забележал дека животните заразени со кравји сипаници никогаш не добиле големи сипанци, па тоа било појдовна точка подоцна да се развие вакцината.