Ленено масло против воспалителни процеси на кожата

Многу научни истражувања покажале дека ова масло е исклучително делотворно и за превенција од малигни болести. Имено, кај голем број заболени од карцином е утврдено дека во организмот имаат повеќе заситени од незаситени киселини, што ленот успешно ги надоместува

Лененото масло се добива од семето од лен и изобилува со есенцијални масни киселини кои ја подобруваат еластичноста и текстурата на кожата и воедно ја смируваат чувствителната и сува кожа. Со вклучување на лененото масло во редовната исхрана може да се ублажат проблемите со кожата како што се екцемот и псоријазата.

Омега-3 масните киселини во лененото масло делуваат противвоспалително и ги снабдуваат мембраните на ќелиите на кожата со есенцијални масти со што се спречува исушувањето, а самата кожа станува мека и хидрирана. Овие масти придонесуваат и за здравјето на косата и кожата на главата, додека истовремено ги негуваат и зајакнуваат и слабите нокти и го спречуваат нивното разлистување и пукање.