Лимфен систем: Во него лежи клучот на здравјето и благосостојбата!

Ако овој систем не работи како што треба, телото ќе се задуши во сопствениот отпад.

Лимфниот систем е темел на нашиот имун систем. Него можете да го замислите како склоп на одводни канали, кој од телото ги однесува отпадните супстанци. Функцијата на овој систем е отстранување на токсините од клетките и нивен пренос низ крвотокот до цревата и бубрезите, каде ќе се преработат и ќе бидат отстранети од телото. Ако овој систем не работи како што треба, телото ќе се задуши во сопствениот отпад. Затоа од голема важност е лимфниот систем да се одржува прооден и чист. Телото е комплициран и сложен мрежен систем. Овие системи работат заедно за да ви помогнат да го одржите здравјето и нормалното функционирање, да ви пружат енергија и одржување на животот среќен и нормален. Еден од најважните системи во телото е лимфниот систем!

ШТО Е ЛИМФЕН СИСТЕМ? 

Мрежа од ткива и органи кои му помагаат на телото да се ослободи од токсините, отпадот и другите несакани елементи (замислете го како „канализационен систем“ на телото). Неговата примарна функција е да ја транспортира лимфата, течноста која содржи бели крвни зрнца кои се борат против инфекциите, низ целото тело. Низ телото има стотина лимфни! Крајниците, слезината и тимусот се дел од лимфниот систем.  Знаци дека лимфниот систем е во опасност:

  • Надуеност;
  • Вкочанетост;
  • Отечени прсти;
  • Запек;
  • Слаба циркулација;
  • Ментална „магла“;
  • Утринска болка.


Како да се одржува протокот на лимфниот систем: 

ВежбањеДвижењето е одлично за лимфните јазли.

Здрава хранаКонсумирајте многу свежо овошје и зеленчук. Ова го одржува лимфниот систем, заедно со остатокот од телото.

ВодаМу помага на лимфниот систем и другите органи правилно да функционираат.

Одбегнувајте: Слатки пијалаци и шеќер.