Лимоновиот сок како природен антисептик

Дали некогаш сте чуле дека лимоновиот сок е и природен антисептик и дека може да ви помогне да ја негувате кожата, но и да излекувате некои кожни заболувања?!

Лимонот содржи и јаглехидрати, диететски влакна, маснотии, протеини, витамини Б1, Б2, Б3, Б5, Б6 и Б9, витамин Ц, железо, магнезиум, цинк, фосфор и калиум. Тој е неизоставен дел од сите диети затоа што сокот од еден лимон со малку мед и цимет во чаша вода може да направи многу за вашата линија. Сокот од лимон делува така што го забрзува варењето на храната и ги стимулира движењата на цревата.

Но и дали некогаш сте чуле дека лимоновиот сок е и природен антисептик и дека може да ви помогне да ја негувате кожата, но и да излекувате некои кожни заболувања?! Лимоновиот сок може да се нанесе на кожата место заштитен фактор пред сончање, но и да помогне при отоци – нанесете сок од лимон на местото на кое ве каснала, на пример, оса и отокот веднаш ќе се намали.

Мачкајте ги рацете со сок од лимон за да избегнете појава на пеги, брчки и на кожата да и овозможите доволно свежина, која, секако, и е потребна, особено во текот на летото, но и зимите, кога е изложена на екстремни температури.