ЛИПОСУКЦИЈА-операција за вшмукување на мастите од одредени делови на телото

Липосукцијата е еден вид операција. Таа се користи со  вшмукување за да ги отстрани мастите од одредени области на телото, како што се стомакот, колковите, бутовите, задникот, рацете или вратот. Липосукцијата исто така ги обликува овие области. Тој процес се нарекува контурирање. Други имиња за липосукција вклучуваат липопластика и контурирање на телото. Липосукцијата не се смета за севкупен метод за слабеење или алтернатива за губење тежина. Луѓето со прекумерна тежина можат да изгубат повеќе тежина преку диета и вежбање или преку други видови на операција отколку со липосукција.

Липосукцијата е еден вид операција. Таа се користи со  вшмукување за да ги отстрани мастите од одредени области на телото, како што се стомакот, колковите, бутовите, задникот, рацете или вратот. Липосукцијата исто така ги обликува овие области. Тој процес се нарекува контурирање. Други имиња за липосукција вклучуваат липопластика и контурирање на телото.

Липосукцијата не се смета за севкупен метод за слабеење или алтернатива за губење тежина. Луѓето со прекумерна тежина можат да изгубат повеќе тежина преку диета и вежбање или преку други видови на операција отколку со липосукција.

Липосукцијата може да ви помогне ако имате многу маснотии на одредени места, но во спротивно имате стабилна телесна тежина.

Липосукцијата ги отстранува мастите од деловите на телото кои не реагираат на диета и вежбање. Тие вклучуваат:

Абдомен.
Надлактиците.
Задникот.
Телиња и глуждови.
Градите и грбот.
Колковите и бутовите.
Брадата и вратот.

Покрај тоа, липосукција понекогаш може да се користи за да се намали дополнителното ткиво на дојката кај мажите – состојба наречена гинекомастија.

Кога ќе се здебелите, масните клетки стануваат поголеми. Липосукцијата го намалува бројот на масните клетки во одредена област. Количината на отстранета маснотија зависи од тоа како изгледа областа и обемот на маснотии. Промените на обликот што произлегуваат се обично трајни се додека вашата тежина останува иста.

По липосукцијата, кожата се обликува на новите облици на третираните области. Ако имате добар тон и еластичност, кожата обично изгледа мазна. Ако вашата кожа е тенка и не е еластична, кожата во третираните области може да изгледа лабаво.

Липосукцијата не помага при дупчиња на кожата од целулит или други разлики во површината на кожата. Липосукцијата исто така не ги отстранува стриите.

За да имате липосукција, мора да бидете во добра здравствена состојба без услови кои би можеле да ја отежнат операцијата. Тие може да вклучуваат проблеми со протокот на крв, коронарна артериска болест, дијабетес или слаб имунолошки систем.

Ризици
Како и со секоја операција, липосукцијата има ризици. Овие ризици вклучуваат крварење и реакција на анестезија. Други ризици специфични за липосукција вклучуваат:

Контурни неправилности. Вашата кожа може да изгледа нерамна, брановидна или исушена поради нерамномерно отстранување на маснотиите, слаба еластичност на кожата и лузни. Овие промени може да бидат трајни.
Составување течност. Под кожата може да се формираат привремени џебови со течност, наречени сероми. Можеби ќе треба да се исцедат со помош на игла.
Вкочанетост. Може да почувствувате привремено или трајно вкочанетост во третираните области. Нервите во областа, исто така, може да се чувствуваат иритирани.
Инфекција. Кожните инфекции се ретки, но можни. Тешка инфекција на кожата може да биде опасна по живот.
Внатрешна пункција. Ретко, ако тенката цевка што се користи за време на операцијата навлезе премногу длабоко, може да пробие внатрешен орган. Ова може да бара итна операција за поправка на органот.


Масна емболија. Парчињата маснотии може да се отцепат и да се заробат во крвниот сад. Тие потоа може да се соберат во белите дробови или да патуваат до мозокот. Масна емболија е медицински итен случај.
Проблеми со бубрезите и срцето. Кога се изведуваат големи количини на липосукција, течноста се менува. Ова може да предизвика можеби опасни по живот проблеми со бубрезите, срцето и белите дробови.
Токсичност на лидокаин. Лидокаин е лек кој се користи за да се справи со болката. Често се дава со течности инјектирани за време на липосукција. Иако лидокаинот обично е безбеден, понекогаш може да се појави токсичност на лидокаин, предизвикувајќи сериозни проблеми со срцето и централниот нервен систем.
Ризикот од компликации се зголемува ако хирургот работи на поголеми површини на телото или направи повеќе процедури за време на истата операција. Разговарајте со хирургот за тоа како овие ризици се однесуваат на вас.

Како се подготвувате за липосукција
Пред постапката, разговарајте со вашиот хирург што да очекувате од операцијата. Вашиот хирург ќе ја прегледа вашата медицинска историја и ќе ве праша за какви било медицински состојби што можеби ги имате. Кажете му на хирургот за какви било лекови, додатоци или билки што ги земате.

Вашиот хирург ќе препорача да престанете да земате одредени лекови, како што се разредувачи на крв или нестероидни антиинфламаторни лекови (НСАИЛ), најмалку една недела пред операцијата. Можеби ќе треба да направите одредени лабораториски тестови пред вашата процедура.

Ако треба да се отстрани само мала количина на маснотии, операцијата може да се направи во клиника или медицинска ординација. Ако се отстрани голема количина на маснотии или ако имате направено други процедури во исто време, операцијата може да се изврши во болница. Во секој случај, најдете некој кој ќе ве вози дома и останете со вас барем првата ноќ по процедурата.

Пред вашата процедура за липосукција, хирургот може да обележи кругови и линии на областите на вашето тело што треба да се третираат. Може да се направат и фотографии за да може да се споредат сликите пред и потоа.

Како ќе се направи вашата процедура за липосукција зависи од специфичната техника што се користи. Вашиот хирург ќе ја избере техниката врз основа на вашите цели за лекување, областа на вашето тело што треба да се третира и дали сте имале други процедури за липосукција во минатото.

Пред вашата процедура за липосукција, хирургот може да обележи кругови и линии на областите на вашето тело што треба да се третираат. Може да се направат и фотографии за да може да се споредат сликите пред и потоа.

Како ќе се направи вашата процедура за липосукција зависи од специфичната техника што се користи. Вашиот хирург ќе ја избере техниката врз основа на вашите цели за лекување, областа на вашето тело што треба да се третира и дали сте имале други процедури за липосукција во минатото.

Липосукција со помош на вшмукување. Ова е најчестиот тип на липосукција. Хирургот инјектира мешавина од солена вода и два лека во областа што се лекува. Солената вода помага во отстранувањето на маснотиите. Еден лек ја ублажува болката. Другиот лек ги стеснува крвните садови.

Хирургот потоа прави мали исеченици на кожата и вметнува тенка цевка под кожата. Цевката е поврзана со вакуум кој ги вшмукува мастите и течностите од телото.

Липосукција со помош на ултразвук (UAL). Овој тип на липосукција понекогаш се користи во комбинација со традиционалната липосукција. За време на UAL, хирургот вметнува метална прачка која става одреден вид на енергија под кожата. Оваа енергија ги отвора ѕидовите на масните клетки и ги разградува мастите за полесно отстранување. Нов вид UAL наречен вибрационо засилување на звучната енергија при резонанца (VASER) со помош на липосукција користи машина која може да го подобри обликувањето на кожата.
Липосукција со помош на ласер (LAL). За време на LAL, хирургот става ласерско влакно низ мал рез на кожата и ги разградува масните наслаги. Маснотиите потоа се отстрануваат со помош на тенка цевка.
Липосукција со помош на енергија (PAL). Овој тип на липосукција користи тенка цевка која брзо се движи напред-назад. Вибрациите му овозможуваат на хирургот полесно и побрзо да извади цврсти маснотии. ПАЛ понекогаш може да предизвика помалку болка и оток. Исто така, може да му овозможи на хирургот попрецизно да ги отстрани мастите. Хирургот може да ја избере оваа техника ако треба да се отстранат многу маснотии или ако претходно сте имале липосукција.


Во текот на постапката
Некои процедури за липосукција користат лекови за вкочанетост на одредена област на телото. Овие лекови се нарекуваат локални или регионални анестетици. Ако ви се дава локален или регионален лек, може да ви биде даден и лек, обично преку интравенска инјекција, за да ви помогне да останете смирени и опуштени. Во други процедури може да се користат лекови наречени општи анестетици. Те ставаат во состојба слична на спиење наречена анестезија.

Хируршкиот тим го следи отчукувањата на срцето, крвниот притисок и нивото на кислород во крвта за време на процедурата. Ако ви е дадена локална анестезија и чувствувате болка за време на постапката, кажете му на вашиот хирург. Лекот или процедурата можеби ќе треба прилагодување.

Постапката може да трае до неколку часа, во зависност од тоа колку маснотии се отстрануваат.

Ако сте имале општа анестезија, ќе се разбудите во соба за опоравување. Обично ќе поминете најмалку неколку часа во болница или клиника за да може вашиот медицински тим да го следи вашето закрепнување. Ако сте извадиле многу течности, може да останете преку ноќ за да се уверите дека не сте дехидрирани или шокирани од губење на течности.

По постапката
Очекувајте болка, оток и модринки по процедурата. Вашиот хирург може да ви даде лекови кои ќе помогнат да се контролира болката и да се намали ризикот од инфекција.

По процедурата, хирургот може да ги остави вашите засеци отворени или да ги стави во привремени канали за да помогне да се исцеди течноста од вашето тело. Повеќето луѓе треба да носат тесна облека по операцијата за да помогнат во намалувањето на отокот. Овие облеки се нарекуваат и облека за компресија и се носат неколку недели.

Можеби ќе треба да почекате неколку дена пред да се вратите на работа. Може да потрае неколку недели пред да започнете со вашите вообичаени активности, вклучително и вежбање.

За тоа време, очекувајте некои разлики во формата бидејќи преостанатите маснотии се таложат на позицијата. Ќе бидат потребни недели до месеци за да се намали отокот и да се видат конечните резултати.

Резултати
По липосукција, отокот обично исчезнува во рок од неколку недели. Во тоа време, третираната површина треба да изгледа помалку гломазна. Во рок од неколку месеци, очекувајте третираната област да изгледа потенок.

Кожата губи одредена цврстина како што луѓето стареат, но резултатите од липосукцијата обично траат долго ако ја одржувате вашата тежина. Ако се здебелите по липосукција, нивото на маснотии може да се промени. На пример, може да се здебелите околу стомакот без разлика на тоа кои области првично биле третирани.