Луѓето сè повеќе ја сметаат марихуаната како помалку ризична од тутунот?!

За да откријат што мислат луѓето за безбедноста на пушењето канабис или изложеноста на пасивно чад од марихуана, во споредба со пушењето тутун или изложеноста, и како тие верувања би можеле да се менуваат, истражувачите анкетирале 5.035 возрасни Американци во 2017, 2020 година и повторно во 2021 година.

За да откријат што мислат луѓето за безбедноста на пушењето канабис или изложеноста на пасивно чад од марихуана, во споредба со пушењето тутун или изложеноста, и како тие верувања би можеле да се менуваат, истражувачите анкетирале 5.035 возрасни Американци во 2017, 2020 година и повторно во 2021 година.

Просечната возраст била 53 години, а 50,7 отсто од испитаниците во истражувањето биле мажи, 78 отсто биле белци, 6 отсто биле црнци и 9 отсто биле шпанци.

 

Истражувачите ги прашаа учесниците: „Како пушењето еден џоинт марихуана дневно се споредува со пушењето една цигара дневно? со опции за одговор: „Пушењето еден џоинт марихуана дневно е многу помалку безбедно, нешто помалку безбедно, исто толку безбедно како, нешто побезбедно или многу побезбедно од пушењето една цигара дневно“.

Во 2017 година, 34 отсто од испитаниците изјавиле дека пушењето марихуана еднаш дневно било или многу или нешто поопасно од пушењето дневна цигара. Таа година, 37 отсто рекле дека канабисот е побезбеден, а 29 отсто рекле дека носат еднакви ризици.

До 2021 година, само 26 отсто сè уште веруваат дека пушењето канабис е поопасно од пушењето тутун, додека 44 отсто рекле дека марихуаната е побезбедна од цигарите – што е за 21 отсто зголемување од четири години порано.

Слични трендови беа забележани кога испитаниците беа прашани за ризиците од изложување на половичен канабис наспроти чадот од цигарите.

Дали чадот од марихуана е побезбеден од чадот од тутун?
Овие наоди сугерираат дека медицинската и научната заедница треба да заврши подобра работа и да и го пренесе на јавноста она што е познато за здравствените ризици од пушењето марихуана, вели Коен.

Анализите на чадот од канабис покажаа дека тој содржи многу исти токсини и канцерогени како чадот од тутун, истакнува Коен. Студиите на животни сугерираат дека дури и една минута пасивно пушење од канабис може да биде поврзано со попречена ендотелијална функција – и затоа може да ги пренесе истите кардиоваскуларни ризици како тутунот, според авторите.

„Со согорувањето на канабисот се создаваат честички кои можат да се вдишат длабоко во белите дробови и да предизвикаат оштетување на ткивото и воспаление“, вели Коен.

Пушењето марихуана „очигледно ги оштетува човечките бели дробови“, е поврзано со хроничен бронхитис и може негативно да влијае на имунолошкиот систем на телото, според Американското здружение за бели дробови.

Прифаќањето за пушење цигари се намали додека прифаќањето на марихуаната е во пораст
Ова не е прва студија која открива дека многу Американци веруваат дека пушењето марихуана е безбедно: во анкетата на Американската психијатриска асоцијација (АПА) објавена во јуни 2023 година, 84 отсто од Американците се согласиле дека цигарите се небезбедни, но само 38 отсто од испитаниците мислеле дека канабисот или марихуаната била небезбедна.

Овие ставови не се нужно изненадувачки, вели Халперн-Фелшер. „Во текот на најмалку последните две децении, пушењето цигари станува сè помалку социјално нормативно, со повеќе политики за контрола на тутунот, образование и знаење за здравствените штети што доведуваат до многу помала употреба на цигари и поголемо разбирање на значајните здравствени штети поврзани со цигарите. пушење“, вели таа.

„Спротивно на тоа, употребата на канабис кај возрасните, па дури и кај младите се зголеми, делумно поради легализацијата на канабисот во многу држави низ земјата, помалку ограничувања за употребата на канабис во споредба со употребата на тутун и помалку истражувања и едукација за штетите на канабисот, “, вели Халперн-Фелшер.

Околу 3 од 10 помлади возрасни редовно користат марихуана
Марихуаната сега е легална за рекреативна употреба кај возрасни на возраст од 21 и повеќе години во 23 држави, заедно со Вашингтон и две територии на САД, според Националната конференција на државните законодавства. Марихуаната за медицинска употреба е легална во 38 држави, 3 територии и Вашингтон.

Затоа, можеби не е изненадувачки што анкетата на Галуп објавена на 10 август 2023 година, покажа дека употребата на марихуана во Америка е на највисоко ниво на сите времиња: 50 проценти од возрасните во САД велат дека експериментирале со марихуана.

Околу 1 од 6 (17 проценти) возрасни моментално користат марихуана, а моменталната употреба е највисока кај луѓето меѓу 18 и 34 години, при што скоро 3 од 10 (29 проценти) пријавиле моментална употреба на марихуана.

Повеќето прифаќање може да доведе до поголема употреба на канабис
Зошто промената на ставовите се однесува? Халпрен-Фелшер посочува дека истражувањето покажало (вклучувајќи ја и студијата што таа ја коавторираше во 2018 година во JAMA Internal Medicine) дека попозитивните ставови се поврзани со поголема употреба на канабис.

„Мислам дека треба да кажеме дека канабисот може да му наштети на нашето срце, бели дробови, мозок, потенцијалот за зависност и ментално здравје, слично на употребата на тутун. Секогаш сум особено загрижена за младите луѓе, бидејќи нашиот мозок продолжува да се развива сè додека не наполниме околу 25 години, и затоа младите имаат значително поголема веројатност да станат зависни“, вели таа.

Ова не е канабисот на вашата мајка: THC нивоа е до 10 пати повисоко
„Многу луѓе, исто така, не сфаќаат дека нивоата на THC на канабис се зголемени, со денешните нивоа на THC околу 10 пати од нивоата кога бев дете. Понатаму, имаме повеќе концентрирани форми на канабис, како што е мачкањето, кое може да има околу 80 проценти THC, што е причина за уште поголема загриженост“, вели Халпрен-Фелшер.

THC, што значи делта-9-тетрахидроканабинол, е главната психоактивна компонента на растението марихуана и предизвикува еуфорија или „високо“ што многу луѓе го чувствуваат по употребата на лекот.

Терминот „марихуана“ генерално се користи за опишување на секој производ што содржи THC, додека терминот „канабис“ е поопшт и може да опише што било добиено од растението Канабис сатива, според Националниот центар за комплементарно и интегративно здравје.

Каде да најдете точни информации за здравствените ризици од марихуаната
Коен верува дека овие наоди, исто така, ја нагласуваат потребата од повеќе истражувања за влијанијата на канабисот врз здравјето.

„Би ги советувал луѓето да бидат претпазливи кога добиваат информации од социјалните медиуми и веб-страниците кои не се од угледни здравствени и научни извори“, вели Коен. Таа укажува на студија објавена во март 2021 година во Журналот за општа интерна медицина која ја нагласува неточноста на многу интернет тврдења за употребата на канабис.

„Националниот центар за комплементарно и интегративно здравје има добар дел кој ги опфаќа податоците за потенцијалните придобивки од канабисот за медицински состојби, како и она што го знаеме за ризиците. Разговарањето со давателот на примарна здравствена заштита е добар чекор, иако знаењето на давателот може да варира“, вели таа.

Извор:тука