Луѓето со оваа крвна група живеат најдолго: Поотпорни се на рак, дијабетес и ментални заболувања

Истражувањата на научниците покажале дека некои крвни групи се поотпорни на болести, па со самото тоа луѓето кои ја носат живеат подолго.

Истражувањата покажале дека крвната група може да влијае на целокупното здравје на човекот. Научниците докажале дека лицата со крвна група А се помалку отпорни на маларија, од останатите крвни групи, па може да се каже дека крвната група А е послаба од останатите.

Која крвна група е најотпорна на болести?

Со долгогодишни студии утврдено е дека крвната група која е најсилна од сите останти е крвната група О.

Докажано е дека кај лицата со крвна група О постои помал ризик од заболувања од кардиоваскуларни болести, како што се мозочен и срцев удар, поретко од останатите групи имаат проблеми со помнењето, како и дека поретко заболуваат од одредени видови на карцином, како рак на панкреас или рак на желудникот.

Поради организмот кој е поотпорен на болести, лицата со крвна група О живеат најдолго. Еден од досега пронајдените причини зошто крвата група О е најздрава е таа дека крвта на оваа крвна група содржи помалку молекули кои може да предизвикаат згрутчување на крвта, а срцевите и мозочните удари ги предизвикуваат тромбовите.  

Покрај тоа, она што е добро за срцето, добро е и за мозокот, па многу ризик фактори за кардиоваскуларните болести, воедно се и ризик фактори за менталните болести. На пример, познато е дека високиот холестерол и дијабетесот, кои може да предизвикаат кардиоваскуларни болести, исто така, е поврзан со деменција и Алцхајмерова болест.