ЛУПУС-тешка болест која го напаѓа имунолошкиот систем

Лупус е болест која се јавува кога имунолошкиот систем на вашето тело ги напаѓа сопствените ткива и органи (автоимуна болест). Воспалението предизвикано од лупус може да влијае на многу различни системи на телото - вклучувајќи ги зглобовите, кожата, бубрезите, крвните зрнца, мозокот, срцето и белите дробови. Лупус тешко се дијагностицира бидејќи неговите знаци и симптоми често ги имитираат оние на други заболувања. Најкарактеристичниот знак на лупус - осип на лицето што наликува на крилја на пеперутка што се расплетуваат низ двата образа - се јавува во многу, но не во сите случаи на лупус.

Лупус е болест која се јавува кога имунолошкиот систем на вашето тело ги напаѓа сопствените ткива и органи (автоимуна болест). Воспалението предизвикано од лупус може да влијае на многу различни системи на телото – вклучувајќи ги зглобовите, кожата, бубрезите, крвните зрнца, мозокот, срцето и белите дробови.

Лупус тешко се дијагностицира бидејќи неговите знаци и симптоми често ги имитираат оние на други заболувања. Најкарактеристичниот знак на лупус – осип на лицето што наликува на крилја на пеперутка што се расплетуваат низ двата образа – се јавува во многу, но не во сите случаи на лупус.

Некои луѓе се раѓаат со тенденција за развој на лупус, кој може да биде поттикнат од инфекции, одредени лекови или дури и сончева светлина. Иако не постои лек за лупус, третманите можат да помогнат да се контролираат симптомите.

Симптоми
Црвен осип во форма на пеперутка на носот и образите
Лупус осип на лицето Зголемете ја сликата
Нема два случаи на лупус кои се сосема слични. Знаците и симптомите може да се појават ненадејно или да се развиваат бавно, може да бидат благи или тешки и може да бидат привремени или трајни. Повеќето луѓе со лупус имаат лесна болест која се карактеризира со епизоди – наречени експлозии – кога знаците и симптомите се влошуваат некое време, а потоа се подобруваат или дури и целосно исчезнуваат одредено време.

Знаците и симптомите на лупус што ќе ги искусите ќе зависат од тоа кои телесни системи се погодени од болеста. Најчестите знаци и симптоми вклучуваат:

Замор
Треска
Болка во зглобовите, вкочанетост и оток
Осип во облик на пеперутка на лицето што ги покрива образите и мостот на носот или осип на друго место на телото
Лезии на кожата кои се појавуваат или се влошуваат со изложување на сонце
Прстите и прстите кои стануваат бели или сини кога се изложени на студ или за време на стресни периоди
Скратен здив
Болка во градите
Суви очи
Главоболки, конфузија и губење на меморијата

Посетете го вашиот лекар ако развиете необјаснет осип, постојана треска, постојана болка или замор.

Причини
Како автоимуна болест, лупус се јавува кога вашиот имунолошки систем го напаѓа здравото ткиво во вашето тело. Веројатно е дека лупусот е резултат на комбинација на вашата генетика и вашата околина.

Се чини дека луѓето со наследна предиспозиција за лупус може да ја развијат болеста кога ќе дојдат во контакт со нешто во околината што може да предизвика лупус. Сепак, причината за лупус во повеќето случаи е непозната. Некои потенцијални предизвикувачи вклучуваат:

Сончева светлина. Изложеноста на сонце може да предизвика лезии на кожата на лупус или да предизвика внатрешен одговор кај осетливите луѓе.
Инфекции. Имањето инфекција може да иницира лупус или да предизвика релапс кај некои луѓе.
Лекови. Лупус може да се активира со одредени видови на лекови за крвен притисок, лекови против напади и антибиотици. Луѓето кои имаат лупус индуциран од лекови обично се подобруваат кога ќе престанат да го земаат лекот. Ретко, симптомите може да продолжат дури и по прекинот на лекот.

Фактори на ризик
Фактори кои може да го зголемат ризикот од лупус вклучуваат:

Лупус е почест кај жените.
Возраст. Иако лупусот ги погодува луѓето од сите возрасти, тој најчесто се дијагностицира на возраст од 15 до 45 години.
Лупус е почест кај Афроамериканците, Хиспанците и Азиските Американци.


Компликации
Воспалението предизвикано од лупус може да влијае на многу области на вашето тело, вклучувајќи го и вашето:

Бубрезите. Лупус може да предизвика сериозно оштетување на бубрезите, а откажувањето на бубрезите е една од водечките причини за смрт кај луѓето со лупус.
Мозокот и централниот нервен систем. Ако вашиот мозок е погоден од лупус, може да почувствувате главоболки, вртоглавица, промени во однесувањето, проблеми со видот, па дури и мозочни удари или напади. Многу луѓе со лупус имаат проблеми со меморијата и може да имаат потешкотии да ги изразат своите мисли.
Крв и крвни садови. Лупус може да доведе до проблеми со крвта, вклучувајќи намален број на здрави црвени крвни зрнца (анемија) и зголемен ризик од крварење или згрутчување на крвта. Може да предизвика и воспаление на крвните садови.
Белите дробови. Имањето лупус ги зголемува вашите шанси за развој на воспаление на слузницата на градната празнина, што може да го направи болно дишењето. Можни се и крварење во белите дробови и пневмонија.
Срце. Лупус може да предизвика воспаление на срцевиот мускул, артериите или срцевата мембрана. Ризикот од кардиоваскуларни болести и срцеви удари исто така значително се зголемува.


Други видови на компликации
Имањето лупус исто така го зголемува ризикот од:

Инфекција. Луѓето со лупус се поранливи на инфекции бидејќи и болеста и нејзините третмани можат да го ослабат имунолошкиот систем.
Рак. Имањето лупус се чини дека го зголемува ризикот од рак; сепак, ризикот е мал.
Смрт на коскеното ткиво. Ова се случува кога снабдувањето со крв во коската се намалува, што често доведува до мали пукнатини во коската и на крајот до колапс на коската.
Компликации на бременост. Жените со лупус имаат зголемен ризик од спонтан абортус. Лупус го зголемува ризикот од висок крвен притисок за време на бременоста и предвремено породување. За да се намали ризикот од овие компликации, лекарите често препорачуваат одложување на бременоста додека вашата болест не биде под контрола најмалку шест месеци.