Лутината е поштетна емоција за здравјето од тагата

Главниот автор на студијата Меган Барлоу појаснува дека лутината во повеќето случаи ја предизвикува фактот дека во повозрасните години, луѓето веќе не се во состојба да ги извршуваат сите активности како во младоста, дел од нив тешко се соочиле со губење на брачниот партнер, а ниту нивната физичка подвижнот не е иста.

Лутината и гневот повеќе му штетат на физичкото здравје од чувството на тага, а научниците велат дека можат да го засилат воспалителните процеси поврзани со хроничните болести, како болести на срцето, артритис и рак.

Ова се резултати од истражување спроведено во Монтреал, на учесници на возраст од 49 до 89 години.

Главниот автор на студијата Меган Барлоу појаснува дека лутината во повеќето случаи ја предизвикува фактот дека во повозрасните години, луѓето веќе не се во состојба да ги извршуваат сите активности како во младоста, дел од нив тешко се соочиле со губење на брачниот партнер, а ниту нивната физичка подвижнот не е иста.

Д-р Барлоу вели дека истражувањето покажало дека за разлика од тагата, гневот и лутината кај повозрасните лица може да резултираат со развој на хронични болести.