Лутите намирници поврзани со ризик од деменција

Ова истражување покажало дека лицата кои редовно консумирале над 50гр лути пиперки дневно, имале речиси за два пати поголем ризк од когнитивно пропаѓање.

Истражување спроведено на кинеската популација пронашло интересна врска помеѓу консумирањето на чили пиперка и зголемениот ризик од когнитивно опаѓање. Се покажало дека редовното консумирање на поголема количина лути пиперки може да го зголеми ризикот од слабеење на когнитивните функции.

Многу луѓе во светот додаваат кути пиперки во јадењето, за да го подобрат неговиот вкус.

Но, дали се лутите пиперки здрави или претставуваат ризик за здравјето?

Една од најлутите пиперки на светот Carolina Reaper може да предизика сериозна, моментална штета доколку се консумира во големи количини, додека останатите поблаги сорти не претставуваат ризик по здравјето.

Дури и некои претходни истражувања покажале дека консумирањето на лути пиперки е поврзано со помал ризик од смртност, како и со поволно влијание на телесната тежина и крвниот притисок. Се смета дека главната состојка на лутите пиперки, капсаицинот, има главна улога во потенцијалниот ефект на здравјето.

Ова истражување покажало дека лицата кои редовно консумирале над 50гр лути пиперки дневно, имале речиси за два пати поголем ризк од когнитивно пропаѓање.