М-р фарм. Славица Тодоровска: THIOMUCASE е револуција во третманот на целулитот!

Искуството од нашата пракса покажа дека со редовна употреба Thiomucase доведува до значително намалување на постоечкиот целулит додека ја подобрува хидратацијата и квалитетот на кожата

Главната причина за целулитот е нарушување на микроциркулацијата во поткожното масно ткиво, како и таложење на токсини

Целулитот е едно од најчестите заболувања на кожата кое се јавува кај над 90 % од жените по пубертетот. Иако првично беа опишани пред повеќе од сто години, современите трендови за здрав изглед без несовршености и на кожата на лицето и на телото се повеќе се фокусираат на безбедни, ефективни и практични решенија за решавање на овој проблем. По дефиниција, целулитот е едематозна фибросклеротична паникулопатија. Тоа значи дека при неговото создавање се идентификуваат три важни фактори. Едем, т.е. задржување на вода во ткивото, фибросклероза, што значи дека фиброзните еластични колагенски прегради во хиподермисот (најдлабокиот слој на кожата) доживуваат фиброза, а потоа стврднување или склероза и паникулопатија, што подразбира зголемување на големината на масните клетки во хиподермисот.

„Ова е важно да се забележи бидејќи постои доминантно мислење дека масните клетки се доминантно одговорни за појавата на целулитот, што всушност е само делумно точно. Не само масните клетки се важни за процесот на формирање на целулит, туку и фиброзата на колагенските прегради, која им овозможува на масните клетки да поминат низ повеќе слоеви, но и визуелно создава вдлабнатини на кожата“, објаснува м-р фарм. Славица Тодоровска, магистер по фармација, менаџер на претставништвото на „Хемофарм“ во Македонија.

Иако промените првично се видливи однадвор, тие всушност претставуваат процес кој се одвива во најдлабокиот слој на кожата, хиподермисот

Сето ова едноставно можеме да го опишеме како естетски промени во изгледот на површината на кожата, додава м-р фарм. Тодоровска, пред се на бутовите, задникот, градите и стомакот, но понекогаш и надлактиците, кои се карактеризираат како вдлабнатини на кожата, кои потсетуваат на кора од портокал. Иако овие промени првично се видливи однадвор, тие всушност претставуваат процес кој се одвива во најдлабокиот слој на кожата, хиподермисот.

М-р фарм. Славица Тодоровска, магистер по фармација, менаџер на претставништвото на „Хемофарм“ во Македонија

ПОЈАВА НА ЦЕЛУЛИТОТ

Иако некогаш се веруваше дека дебелината е важен фактор, ова не мора секогаш да биде правило. Сè повеќе има слаби жени со изразен целулит, што ги нагласува и другите фактори. Може да биде важен генетскиот фактор, но најважен е всушност начинот на живот, како и хормоналниот статус. Главната причина за целулитот е нарушување на микроциркулацијата во поткожното масно ткиво, како и таложење на токсини. Како последица на воспалителниот процес поради присуство на токсини, намалена циркулација, недостаток на кислород, но и оток во хиподермисот, доаѓа до скратување и згуснување на колагенските влакна, што последователно доведува до испакнување на масните клетки и појава на кора од портокал.

„Кога зборуваме за начинот на живот, здравата исхрана е еден од првите чекори кои мора да ги преземеме доколку сакаме да се ослободиме од неа. Зголемениот внес на индустриски шеќери доведува до нерамнотежа на инсулинот кој го поддржува формирањето на масните клетки, но и целулитот. Покрај лошата исхрана, недоволната хидратација, алкохолот, цигарите и недостатокот на физичка активност значително придонесуваат за појавата и сериозноста на оваа болест. Како еден од факторите на ризик се споменува и тесната облека, која врши притисок врз кожата“, истакнува м-р фарм. Тодоровска.

Лекувањето на целулитот бара промени во исхраната во форма на исфрлање на сол, шеќер, преработени индустриски производи, откажување од пушење и консумирање алкохол, како и воведување физичка активност најмалку два до три пати неделно. Препораките се да носиме широка и удобна облека во областите каде што сме склони кон појава на целулит

Таа објаснува и зошто целулитот го гледаме прво кај жените. „Естрогенот секако го објаснува неговото доминантно присуство кај женската популација, но може да се појави и кај одредена група мажи со дефицит на андрогени. Покрај хормоналната причина, различната структура на кожата кај жените и мажите, исто така, влијае првенствено на женската предиспозиција за оваа болест. Кај жените, масните полиња се одделени со фини колагенски влакна, а масните клетки може да се зголемат неколку пати повеќе од нивната големина. Кај мажите колагенските влакна се поставени под одреден агол, има помали парцели на масно ткиво, а кожата е поцврста и поеластична.“

ВИДОВИ НА ЦЕЛУЛИТ

Целулитот може да се класифицира во четири групи според Нирнбергер-Милеровата скала. „Целулитот од нула степен не е видлив ниту додека седите, ниту додека стоите. Ова е почетната фаза кога веќе има мали промени во ткивото, кои сè уште не направиле промени на површината на кожата. Целулитот од прв степен е најблаг, а се забележува само кога кожата е притисната или збрчкана. Не боли и најлесно се решава. Во оваа фаза, капиларната мрежа во дермисот слабее и ткивото полека почнува да страда поради недостаток на кислород и хранливи материи. Целулитот од втор степен веќе се забележува додека стоите, кожата е помалку еластична, потенка и поопуштена. Целулитот од трет степен е напредна фаза на целулитот, со испакнатини, понекогаш дури и јазли кои се болни на допир. Овој тип е најтежок, но и најдолг за лекување“, потенцира м-р фарм. Тодоровска.

Антицелулитниот гел Тиомуказа и антицелулитниот крем Тиомуказа Форте содржат ефикасен ензим, мукополисахаридаза, кој ги активира мукополисахаридите во масните клетки и го омекнува колагенот на сврзното ткиво. Ткивото станува пропустливо за течност, што овозможува полесно отекување на вишокот течност и полесно согорување на маснотиите. Како резултат на сите овие реакции, се елиминира постоечкиот целулит, но и го забавува формирањето на нов. Производите од семејството Thiomucase делуваат како терапевтски така и превентивно

КАКО ДА СЕ ОСЛОБОДИМЕ ОД ЦЕЛУЛИТОТ?

Што можеме да направиме за да се ослободиме од целулитот? „Лекувањето на целулитот бара промени во исхраната во форма на исфрлање на сол, шеќер, преработени индустриски производи, откажување од пушење и консумирање алкохол, како и воведување физичка активност најмалку два до три пати неделно. Препораките се да носиме широка и удобна облека во областите каде што сме склони кон појава на целулит.“

Во однос на терапевтските опции за третман на целулит, има неколку модалитети на располагање за негово лекување, објаснува м-р фарм. Тодоровска. Покрај локални агенси, масажа, радиофреквенција, уреди базирани на енергија како што се акустични бранови, до ласерска светлосна терапија и хируршка субцизија. Повеќето од овие опции се екстремно скапи и бараат повторени третмани.

THIOMUCASE РЕВОЛУЦИЈА ВО ТРЕТМАНОТ НА ЦЕЛУЛИТОТ

Производите на Thiomucase припаѓаат на локалниот третман на целулитот, многу се лесни за употреба и водат до револуционерни резултати. Се нанесуваат два пати на ден, по можност после туширање, на чиста кожа и не предизвикуваат никакви негативни сензации во вид на загревање, пецкање или печење на кожата.

„Антицелулитниот гел Тиомуказа и антицелулитниот крем Тиомуказа Форте содржат ефикасен ензим, мукополисахаридаза, кој ги активира мукополисахаридите во масните клетки и го омекнува колагенот на сврзното ткиво. Ткивото станува пропустливо за течност, што овозможува полесно отекување на вишокот течност и полесно согорување на маснотиите. Како резултат на сите овие реакции, се елиминира постоечкиот целулит, но и го забавува формирањето на нов. Производите од семејството Thiomucase делуваат како терапевтски така и превентивно“, објаснува нашата соговорничка.

Иако некогаш се веруваше дека дебелината е важен фактор, ова не мора секогаш да биде правило. Сè повеќе има слаби жени со изразен целулит, што ги нагласува и другите фактори. Може да биде важен генетскиот фактор, но најважен е всушност начинот на живот, како и хормоналниот статус. Главната причина за целулитот е нарушување на микроциркулацијата во поткожното масно ткиво, како и таложење на токсини. Како последица на воспалителниот процес поради присуство на токсини, намалена циркулација, недостаток на кислород, но и оток во хиподермисот, доаѓа до скратување и згуснување на колагенските влакна, што последователно доведува до испакнување на масните клетки и појава на кора од портокал

Гелот Тиомуказа покажува одлични резултати во терапијата на сите форми на целулит. За напредни стадиуми се препорачува прво нанесување на кремот Тиомуказа форте две до три недели, а потоа продолжување на терапијата со гел Тиомуказа. Покрај тоа што делува на целулитот, Thiomucase ја хидрира и храни кожата, правејќи ја позатегната и посилна. Редовната употреба на производите Thiomucase го намалува обемот на критичните зони кај жените, имено бутовите и половината. Се подобрува циркулацијата и детоксикацијата на ткивата, што доведува до поубав, поздрав и затегнат изглед на кожата на овој регион.

Редовната употреба на производите Thiomucase го намалува обемот на критичните зони кај жените, имено бутовите и половината

КАКО ПРАВИЛНО СЕ КОРИСТИ THIOMUCASE?

„На претходно исчистена кожа, нанесете го производот два пати на ден, по можност после туширање со топла вода, за активните материи подобро да навлезат во кожата. Нанесете го со нежна масажа, која помага да се елиминира течноста од ткивото, стимулирајќи ја лимфната и венската циркулација. Покрај рачно, можна е и апликација со ултразвук. Неопходно е да биде редовно, а за максимални резултати потребна е подолга континуирана употреба“, советува м-р фарм. Тодоровска.

ЗОШТО THIOMUCASE Е ПОДОБАР ОД ДРУГИТЕ ПРОИЗВОДИ?

„Мукополисахаридазата делува и на масните клетки и на фиброзните септи, насочувајќи ги на тој начин главните причини за целулитот. Покрај тоа, го промовира елиминацијата на вишокот течност. Токму поради оваа причина, тиомуказата, делувајќи на сите аспекти на целулитот, за разлика од другите активни супстанции кои делуваат главно само на еден од нив, дава најефикасни резултати. Поради пријатното чувство при нанесувањето, без горење или ладење, постои добра усогласеност. Искуството од нашата пракса покажа дека Thiomucase со редовна употреба доведува до значително намалување на постоечкиот целулит додека ја подобрува хидратацијата и квалитетот на кожата.

Стотици задоволни пациенти се причината зошто Thiomucase е мојата препорака број еден за сите оние кои сакаат добар, квалитетен и пријатен производ за поубава кожа без целулит!“, додава м-р фарм. Славица Тодоровска, магистер по фармација, менаџер на претставништвото на „Хемофарм“ во Македонија.