Малината како лек

За организмот да функционира на најдобар начин, потребно е она што во природата веќе постои. Затоа е многу важно редовно да се јаде овошје и зеленчук.  

Познато е  дека бобинките во себе содржат многу здрави состојки, но најздрави од сите бобинки се малините.

Освен што е многу хранлива, малината успешно се бори и против многу здравствени тегоби: успешно ја намалува телесната температура, ја чисти жолчката, поттикнува исфралање на песок од бубрезите, го јакне имунитетот и срцето, а ја нормализира и крвната слика.

Малината е особено корисна и при нега на кожата, особено на масната и проблематична.

Со додавање на билно масло може да користи како маска за сува, чувствителна, зрела и оштетена кожа, а со оглед дека е богата со витамин Ц и елагинска киселина, малината може да обезбеди хемиски и механички пилинг, а служи и за избелување на тенот.

Ако се користат изгмечени малини за масажа на телото, се добива закрепнувачки третман, благодарение на кој се отстрануваат изумрените клетки на епидермот, а кожата се регенерира и храни. Пријатниот мирис на ова овошје делува смирувачки на целиот организам и ги остранува последиците на стрес и нервоза.