Маслата од оригано и неверојатните својства кои ги имаат

Маслата од оригано имаат антиоксидантни, антигабични и антиинфламаторни својства. Овие масла може исто така да играат корисна улога во управувањето со тежината и третманите за инфекции.

Маслата од екстрактот од оригано и есенцијалните масла од оригано потекнуваат од исто растение, но се различни производи. Различни студии и извештаи тврдат дека овие масла имаат различни здравствени придобивки.

Што е масло од оригано?
Ботанички познато како Origanum vulgare, ориганото е цветно растение од исто семејство како и нането. Често се користи како билка за ароматизирање на храната.

Етеричното масло од оригано се добива со воздушно сушење на листовите и ластарите на растението. Откако ќе се исушат, луѓето го извлекуваат маслото и го концентрираат со дестилација на пареа.

Можете да измешате есенцијално масло од оригано со обично масло и да го нанесувате локално. Сепак, не треба да го консумирате орално како што е.

Екстрактот од маслото од оригано, од друга страна, може да се произведе преку неколку методи на екстракција со користење на соединенија како јаглерод диоксид или алкохол. Широко е достапен како додаток и често може да се најде во форма на таблети или капсули .

Ориганото содржи соединенија наречени феноли, терпени и терпеноиди. Тие имаат моќни антиоксидантни својства и се одговорни за нивниот мирис:

Карвакрол. Најзастапениот фенол во ориганото, се покажа дека го спречува растот на неколку различни видови бактерии.
Тимол. Овој природен антигабичен лек исто така може да го поддржи имунолошкиот систем и да заштити од токсини.
Розмаринска киселина. Овој моќен антиоксиданс помага да се заштити од оштетување предизвикано од слободните радикали.
Се смета дека овие соединенија се во основата на многуте здравствени придобивки на ориганото.

Еве 9 потенцијални придобивки и употреба на маслото од оригано.

1. Природен антибиотик
Ориганото и карвакролот што го содржи може да помогнат во борбата против бактериите. Додека многу пријавени придобивки од есенцијалните масла доаѓаат од анегдотски извори, ограниченото истражување сугерира дека етеричното масло од оригано може да има заштитни ефекти против Pseudomonas aeruginosa и E. coli, кои и двете се вообичаени причини за инфекции на уринарниот и респираторниот тракт. Иако се потребни повеќе човечки студии за ефектите од екстрактот од масло од оригано, тој содржи многу од истите соединенија како есенцијалното масло од оригано. Може да понуди слични здравствени придобивки кога се користи како додаток.

2. Може да помогне во намалувањето на холестеролот
Ориганото и неговите масла содржат бројни полифеноли, вклучувајќи карвакрол и тимол. Постарите истражувања сугерираат дека овие активни соединенија помагаат да се намали холестеролот .

Иако постои ограничена студија за тоа како овие полифеноли можат да влијаат на луѓето, ограничените студии на животни го поддржуваат тврдењето дека соединенијата во маслото од оригано можат да имаат ефекти за намалување на холестеролот.

3. Моќен антиоксиданс
Антиоксидансите помагаат да се заштити телото од оштетување предизвикано од слободните радикали.

Слободните радикали се природен производ на метаболизмот, но може да играат улога во стареењето и развојот на некои болести, како што се ракот и срцевите заболувања. Тие исто така можат да се наталожат во телото преку изложување на фактори на животната средина, како што се чадот од цигарите и загадувачите на воздухот.

Една постара студија со епрувета ја спореди содржината на антиоксиданси на 39 најчесто користени билки и откри дека ориганото има најголема концентрација на антиоксиданси.

Бидејќи екстрактот од масло од оригано е многу концентриран, потребно ви е многу помалку масло од оригано за да ги искористите истите антиоксидантни придобивки како што би ги добивале од свежото оригано.

4. Може да помогне во лекувањето на габични инфекции
Квасецот е еден вид габа. Може да биде безопасно, но прекумерниот раст може да резултира со човечки инфекции. Одредени форми на квасец Кандида се јавуваат природно на кожата, но може да предизвикаат инфекции во устата, гениталиите, крвта и внатрешните органи.

Истражувањата покажуваат дека есенцијалното масло од оригано е ефикасно против развојот на инфекции со кандида.

5. Може да го подобри здравјето на цревата
Етеричното масло од оригано може да има корист за здравјето на цревата на неколку начини поради неговите антиинфламаторни, антигабични, антипаразитски и антибактериски својства.

Имено, истражувањата покажуваат дека соединенијата карвакрол и тимол можат да помогнат во лекувањето на прекумерен раст на бактериите во тенкото црево.

6. Може да има антиинфламаторни својства
Воспалението во телото е поврзано со неколку негативни здравствени ефекти. Истражувањата покажаа дека маслото од оригано може да го намали воспалението.

Преглед од 2017 година покажа дека неколку соединенија во есенцијалното масло од оригано имаат антиинфламаторни својства, но можат да имаат токсичен ефект врз одредени клетки. Како резултат на тоа, потребна е понатамошна контролирана студија за целосно да се процени неговата терапевтска употреба .

7. Може да помогне во ублажување на болката
Истражувањата покажуваат дека есенцијалните масла од оригано имаат ветувачка примена во управувањето со болката.

Постарите студии за животни, исто така, сугерираат дека конкретно соединенијата на карвакрол може да имаат својства за ублажување на болката кога се користат заедно со други лекови.

8. Може да има својства за борба против ракот
Неколку студии покажаа дека карвакролот, едно од соединенијата на маслото од оригано, може да има својства за борба против ракот.

Во студиите на епрувета за клетките на ракот, карвакролот покажа ветувачки резултати против клетките на ракот на белите дробови, црниот дроб и дојката. Утврдено е дека го инхибира растот на клетките и предизвикува смрт на клетките на ракот. Иако ова е ветувачко истражување, не се спроведени студии за луѓе, па затоа се потребни повеќе истражувања.

9. Може да ви помогне да изгубите тежина
Благодарение на содржината на карвакрол во оригано, маслото од оригано може да помогне во губење на тежината и да има корист за третман на дебелина.

Потребни се повеќе истражувања за да се докаже дека маслото од оригано има улога во губењето на тежината, но можеби вреди да се проба како дел од здрава исхрана и начин на живот.

Како да го користите маслото од оригано
Екстрактот од масло од оригано е широко достапен во форма на капсули и таблети. Може да се купи од повеќето продавници за здрава храна или преку Интернет.

Бидејќи јачината на додатоците од оригано може да варира, важно е да ги прочитате упатствата на поединечното пакување за инструкции како да го користите производот.

Достапно е и есенцијалното масло од оригано кое може да се разреди со масло за носач и да се нанесува локално. Имајте предвид дека не треба да се внесува есенцијално масло.

Ако сте заинтересирани да земате екстракт од масло од оригано, но моментално земате лекови на рецепт, погрижете се да се консултирате со вашиот давател на здравствена заштита пред да го додадете во вашиот режим.

Екстрактот од масло од оригано и есенцијалното масло од оригано се релативно евтини и лесно достапни.

Ориганото е повисоко во антиоксиданси од повеќето овошја и зеленчук, а преполно е со моќни соединенија наречени феноли.

Ориганото исто така содржи соединенија кои можат да бидат ефикасни против бактериски и габични инфекции, воспаленија и болки, меѓу другите состојби.

Севкупно, се чини дека има неколку здравствени придобивки и може да биде корисно како природен третман за некои вообичаени здравствени поплаки.