МАСЛО ОД ЧАЈНО ДРВО-против акни, спортско стапало, вошки, габички на нокти и каснувања од инсекти

Кога се користи локално, се верува дека маслото од чајно дрво е антибактериско. Маслото од чајно дрво најчесто се користи за лекување на акни, спортско стапало, вошки, габички за нокти и каснувања од инсекти.

Маслото од чајно дрво, познато и како масло од мелалеука, е есенцијално масло кое доаѓа од парење на листовите на австралиското чајно дрво.

Кога се користи локално, се верува дека маслото од чајно дрво е антибактериско. Маслото од чајно дрво најчесто се користи за лекување на акни, спортско стапало, вошки, габички за нокти и каснувања од инсекти.

Маслото од чајно дрво е достапно како масло и во многу производи за кожа без рецепт, вклучувајќи сапуни и лосиони. Сепак, маслото од чајно дрво не треба да се зема орално. Ако се проголта, може да предизвика сериозни симптоми.

Што вели истражувањето
Истражувањето за употребата на масло од чајно дрво за специфични состојби покажува:

Акни. Истражувањата сугерираат дека гелот за третман кој содржи масло од чајно дрво може да биде ефикасен за ублажување на акните.
Првут. Шампонот со масло од чајно дрво што се користи четири недели се покажал како ефикасен во лекувањето на првутот.
Атлетско стапало. Кремот со масло од чајно дрво, кој се нанесува два пати на ден во текот на еден месец, се покажа како ефикасен во ублажувањето на симптомите на спортско стапало.
Вошки. Кога се користи во комбинација со масло од лаванда, маслото од чајно дрво се покажало како ефикасно за лекување на јајца од вошки.
Габа на нокти. Истражувањата не покажаа дека маслото од чајно дрво користено во чиста форма или во комбинација со други антифунгални терапии е ефикасно во лекувањето на габите на ноктите на нозете.
Резултатите може да варираат бидејќи не постојат стандардизирани методи за берба на масло од чајно дрво или создавање производи што го содржат маслото.

Зелено светло: Генерално безбедно
Генерално безбедно
Кога се користи локално, маслото од чајно дрво е генерално безбедно и може да биде корисно за лекување на акни и други површни инфекции на кожата.

Избегнувајте орална употреба на масло од чајно дрво, кое е токсично при голтање.

Безбедност и несакани ефекти
Повеќето луѓе можат да користат масло од чајно дрво локално без никакви проблеми. Сепак, маслото од чајно дрво може да предизвика:

Иритација на кожата
Алергиски осип на кожата (дерматитис)
Чешање
Пецкање
Горење
Скалирање
Црвенило
Сувост
Не користете масло од чајно дрво ако имате егзема.

Маслото од чајно дрво е токсично кога се голта. Може да се појават сериозни несакани ефекти, вклучувајќи:

Конфузија
Недостаток на мускулна контрола или координација на доброволните движења (атаксија)
Намалување на нивото на свест
Една студија сугерира дека повторената изложеност на масло од лаванда и масло од чајно дрво може да доведе до отекување на ткивото на дојката (гинекомастија) кај младите момчиња.

Интеракции
Иако маслото од чајно дрво често се користи во комбинација со други лекови при лекување на бактериски или габични заболувања на кожата, во моментов нема докази кои покажуваат интеракции со лекови.