Мажи, дали сте во климакс?

Експертите тврдат дека многу мажи во средно доба поминуваат низ машки климакс. Она што кај посилниот пол отсекогаш се сметаше едноставно како стареење, се нарекува андропауза

Дали вашиот брачен другар или колега е постојано намуртен, поцрвенува во лицето, се жали на несоница, замор, зголемено потење или импотенција? Без сомнение – тој минува низ машки климакс.

После триесеттата година од животот кај повеќето мажи доаѓа до пад на тестостеронот со стапка од 10 отсто по деценија и тоа се смета за нормално намалување. Кога нивото на овој хормон ќе почне да опаѓа побрзо, експертите укажуваат на тоа дека личноста минува низ андропауза. Иако терминот е кованица од 40-тите години во медицинската литература, официјално е влезен дури во 60-те години.

Имено, по триесеттата година од животот со побавното производството на тестостерон доаѓа и до зголемена продукција на глобулин, кој за себе ги врзува сексуалните хормони, така што организмот може да го користи само она што останува. Првиот и секако еден од најнепријатните ефекти на андропаузата е токму слабеењето на либидото. Не само што доаѓа до губење на интерес за сексуалниот живот, туку доаѓа и до проблеми со ерекцијата. За повеќето мажи, еректилната дисфункција може да биде прв предупредувачки знак за доаѓањето на андропаузата.

Андропаузата доведува до губење на мускулната маса и зголемување на процентот на масно ткиво во горниот дел од телото

Намалувањето на функцијата на тестисите е неизбежно и доаѓа со годините, но може да биде одложено и намалено

Ниското ниво на тестостерон се манифестира со:

– намален сексуален нагон

– емоционални, психолошки и промени во однесувањето

– намалување на мускулната маса

– губење на мускулната сила

– зголемување на масното ткиво

– остеопороза или слаби коски и болки во грбот

– кардиоваскуларен ризик

Превенција

Намалувањето на функцијата на тестисите е неизбежно и доаѓа со годините, но може да биде одложено и намалено. Во овој поглед, мора да се менува начинот на живот. Редовно вежбање, одбегнување алкохол, пушење, стрес и одредена диета би требало да резултираат со зголемување на животниот елан, подобрување на расположението, подобрување на спиењето, намалена тензија и нервоза и зголемување на либидото, поправање на еректилна функција и зголемување на мускулната сила. За спречување на предвремен климакс кај мажите особено помага нормализирање на телесната тежина и правилна исхрана.