Мажите можат да здивнат, пронајден лек против ќелавост!

Научниците успеале да ’одгледаат’ неограничено количество природна коса со употреба на матични клетки

На научниците од Институтот за медицински истражувања „Senford Barnhem Pribis“ им пошло од рака со, пресадување на матични клетки, да создадат фоликули коса кај глвуци кои растат низ кожата. Се надеваат дека истиот процес ќе успеат да го повторат и кај луѓето.

Сега, како што истакнале, имаат висококонтролиран метод за создавање коса со природен изглед која расте низ кожата. Тоа е клучен исчекор во развојот на терапијата кај губењето коса и на подрачјето на регенеративната медицина.

„Процесот се разликува од другите според регенерацијата на фоликулите затоа што е обезбеден неограничен број клетки. На тој начин ќе успееме да го подобриме животот на милиони луѓе кои бараат решение на проблемот со губиток на коса. Клетките кои ги користиме доаѓаат од крвта на пациентите и имунолошкиот систем, најверојатно, ги прифаќа“, изјавил пластичниот хирург Ричард Чафу.

Резултатите од откритието се обелоденети на конфенерција на Меѓународното друштво за истражување матични клетки, одржана неодамна во Лос Анџелес. На научниците за овие резултати доделена им е награда за заслуги, а компанијата Stemson Therapeutics ја лиценцирала оваа технологија.