Меки брадавици: Бапски рецепт за отстранување на фиброми

Еден од најефективните и најстари домашни рецепти за отстранување на овие израстоци на кожата е техниката на врзување

Ако сте забележите дека на вратот почнале да ви се создаваат ситни, меки топчиња, тогаш, веројатно, се работи за фиброми, односно меки брадавици. Еден од најефективните и најстари домашни рецепти за отстранување на овие израстоци на кожата е техниката на врзување на фибромите. Еве како се изведува:

Потребно:
  • Обичен конец или тенок конец за заби
  • Медицински алкохол
  • Пинцета

Постапка за отстранување на фибромите:
  1. Измијте ја кожата со сапун, исплакнете со млака вода и добро исушите. На парче памук ставете малку алкохол и убаво пребришете го фибромот и кожата околу него.
  2. Со пинцета подигнете ја главата на фибромот и околу неговиот „врат“ замотајте парче конец.
  3. Заврзете го конецот и стиснете, но не прејако за да не се вреже во месото, туку само да ја запре циркулацијата во фибромот. Ова не смее да боли, а ако почувствувате болка веднаш олабавете го конецот.
  4. Оставете го конецот да стои 3 до 7 дена, во зависност од тоа колку време ќе му биде потребно на фибромот да се исуши.
Совети:

– Се препорачува секој ден да го чистите местото со алкохол за да избегнете можна инфекција.

– Ако забележите крвавење, тоа значи дека сте го врзале конецот пресилно и треба веднаш да го отстраните и да причекате раната да заздрави.