Менувањето темпо при пешачење согорува повеќе калории

Со прецизни мерења, истражувачите утврдиле дека е многу важно да се менува темпото при шетање, затоа што таа промена значајно ја зголемува потрошувачката на калории, а со тоа и соговорувањето на мастите.

Истражувачи со мерење утврдиле дека може да се согорат 20 % повеќе калории, ако се менува темпото на одење при прошетка, за разлика од пешачење со рамномерно темпо.

Ова истражување на Државниот универзитет во Охајо било прво кое ја мерело метаболичката потрошувачка, односно согорувањето на калории, при шетање во кое се менува темпото. Познато е дека после околу 20 минути енергично одење, мастите во организмот почнуваат да се согоруваат. Затоа шетањето се препорачува за регулирање на телесната тежина, но и во целина за поздраво срце и крвни садови. Се до сега, се подразбирало одење со рамномерно темпо. Но, со прецизни мерења, истражувачите утврдиле дека е многу важно да се менува темпото при шетање, затоа што таа промена значајно ја зголемува потрошувачката на калории, а со тоа и соговорувањето на мастите.

Самиот факт дека се менува темпото (повремено се забрзува и забавува) троши енергија, односно го зголемува согорувањето на калориите.

Еве што се препорачуваат истражувачите за постигнување на максимално согорување на калории при шетање:

„Правете необични работи. На пример, шетајте со ранец на грбот или ставете некои оптоварувања на нозете. Одете кратко и енергично, па застанете, па повторно тргнете. Шетајте во цик-цак, наместо во права линија.