Мигрената поврзана со синдромот на суво око

Кај мажите на возраст од над 65 години, мигрените речиси двојно ги зголемиле шансите од синдром на суво око, а кај жените на иста возраст, тој ризик бил дури 2,5 пати поголем.

Истражување спроведено во САД, во кое учествувале 73.000 лица покажало дека пациентите кои страдаат од мигрена, изложени се на 20% поголем ризик од развој на хроничен синдром на суво око, и тоа особено повозрасните лица.

Кај мажите на возраст од над 65 години, мигрените речиси двојно ги зголемиле шансите од синдром на суво око, а кај жените на иста возраст, тој ризик бил дури 2,5 пати поголем.

Се смета дека лекарите кои згрижуваат и лекуваат пациенти со историја на мигренозни главоболки, требаат да имаат предвид дека овие пациенти може да бидат изложени на поголем ризик од развој на синдромот на суво око, сметаат истражувачите.

Исто така, тие нагласуваат дека слични воспалителни процеси на клеточно ниво, имаат клучна улога при настанување на мигрена и синдромот на суво око.