МИКРОБИОЛОЗИТЕ ПРЕПОРАЧУВААТ: Овие 5 работи мора да ги направите штом влезете во домот

Без разлика на попупташањето на мерките, веројатно се ште внимавате каде и колку се движите...

Додека некои работи може да бидат одложени, состојбата е таква да напуштењето на сигурноста на домот е ризично поради многу нешта.. Ако имате симптоми на корона инфекција, може да заразите други лица, или пак можете себе си да се изложите на вирусот и да го донесете со себе во домот.

Ова се совети на стручњаци што да направите по враѓањето дома, поради што подобра заштита.

  • Дезинфицирајте ги рацете кога влегувате дома

Вирусите и бактериите може да се наоѓаат на рацете, и затоа е важно да се измијат со сапун и вода или да се изсчистат со средство за дезинфекција.

Д-р Елизабет Скот, професорка по микробиологија од Бостон вели дека и сама никаде не оди без средство за дезинфекција. “Ако сум со авотмобил, кога повторно седнувам во него, ги дезинфицирам рацете. Пред влегувањето дома го правам истото“.

  • Ќесите ставете ги на под, закачете ја чантата и клучевите

Не ставајте ги работите кои сте ги купиле од продавница на работната површина, освен ако не планирате веднаш потоа да ја дезинфицирате.

Откако ќе ги дезинфицира рацете, проф. Скот вели дека чантата и клучевите секогаш ги остава на исто место, и советува тоа да не биде простор каде се подготвува храна или маса на која се јаде.

  • Собујте ги чевлите и соблечете ја облеката

И ова се предмети потенцијални преносители на зараза. Проф. Скот секогаш прво ги собува чевлите и ја соблекува облеката и ги става на место наменето само за нив. Ако сакате да бидете комплетно сигурни, облеката исперете ја веднаш.

  • Откако ќе ги измитете рацете, извадете ги намирниците

Откако убаво сте ги измиле рацете, време е да ги извадите купените намирници од ќеса. По допирање на истите, веднаш повторно измијте ги рацете, за да не ги контаминирате кваките или работната површина.

  • Дезинфекција

Целно дезинфицирајте ги работите во домот, а средство за дезинфекција користете само ако сте надвор од дома, бидејќи водата и сапунот се најсигурни кога е во прашање заштитата.