Млеко, кафе, чоколадо… Овие работи не е добро да се комбинираат со лекови

Можеби сте слушнале дека одредени лекови не смеат да се комбинираат, но како она што го јадеме и пиеме влијае на нивното дејство?

Пред да почнете да пиете било каков лек, поразговарајте со лекар за работите кои треба да ги избегнувате.

  • Грејпфрут

Ова цитрусно овошје влијае на тоа како клетките во дигестивниот систем ја пренесуваат супстанцата низ телото, а може да влијае на 50 различни лекови. Дејството на одредени лекови може и да го поништи.

  • Млеко

Млечните производи може да му отежнат на организмот да процесуира одреден антибиотик. Минералите како калциум и магнезиум носат дел од одговорноста. Ако пиете антибиотици, информирајте се дали постојат одредени намирници или напивки кои не смеете да ги консумирате.

  • Чоколадо

Темното чоколадо е една од намирниците која може да влијае на дејството на таблетите кои се наменети за полесен сон. Исто така го засилуваат дејството на некои лекови за стимулација.

  • Додатоци на исхрана со железо

Тие можат да го намалат ефектот на лекот кој се користи за лекување на недостаток на хормони на штитната жлезда.

  • Алкохол

Тој го поништува дејството на одредени лекови, а на таа листа се наоѓаат и оние за крвен притисок и за срце. Истовремено може да го засили дејството на некои лекови или да предизвика нуспојави.

  • Кафе

Може да го намали дејството на антипсихотиците, или пак да го зголеми ефектот на препаратите кои содржат ацетилсалицилна киселина.

  • Витамин К

Доколку земате лекови кои спречуваат настанување на крвни згрутчувања, повнимавајте на тоа колку витамин К внесувате. Може да го направи лекови помалку ефикасен и така да се зголеми ризикот од крвни згрутчувања. Брокулата, кељот, магдоносот и спанаќот се едни од најпознататите намирници кои содржат висок процент на овој витамин.

  • Не ги пиете лековите како што ви препишал лекарот

Околу 50 проценти од лековите не се земаат како што е пропишано, па лицето ги пие кога ќе се сети, што може да го намали дејството. Внимавајте што пишува на пакувањето и што ви кажал лекарот.