МНОГУ Е ВАЖНО ДА ГИ ПРЕПОЗНАЕТЕ НАВРЕМЕ: Овие се најчести симптоми на срцев удар

Доколку забележите некои од овие симптоми на срцев удар, веднаш побарајте помош.

Некои инфаркти се изненадни и интензивни, но голем дел почнуваат полека, со блага болка или нелагодност. Обрнете внимание и побарајте помош доколку ги почувствувате овие симптоми.

  • Непријатно чувство во градите

Многу срцеви удари вклучуваат и чувство на непријатност во градите, кое трае повеќе од неколку минути или може да исчезне, а потоа повторно да се појави. Тоа вклучува чувство на непријатен притисок, стискање или болка.

  • Нелагодност во горниот дел од телото

Симптомите може да вклучуваат болка или непријатност во едната или двете раце, грбот, вратот, вилицата или стомакот.

  • Краток здив

Краткиот здив може да биде придружен со непријатност во градите, но и не мора.

  • Други знаци

Останатите знаци вклучуваат ладна пот, мачнина или вртоглавица.

Симптомите се разликуваат кај жените и кај мажите

Како и кај мажите, најчестиот симптом на срцев удар кај жените е болка во градите (ангина) или непријатност. Но, жените имаат малку поголема веројатност од мажите да искусат некои од другите вообичаени симптоми, особено отежнато дишење, гадење/повраќање и болки во грбот или вилицата.

Научете да ги препознавате знаците на срцев удар и не заборавајте дека дури и да не сте сигурни дека се работи за инфаркт, подобро е да се консултирате со лекар, бидејќи во овој случај минутите се многу важни и можат да ви го спасат животот.