Може да се забремени и после пилула за ден потоа

Многу жени мислат дека со земање пилула за ден потоа ја решиле грижата од несакана бременост.

Важно е да знаете дека постојат дури неколку начини кога оваа пилула нема да ве заштити од несакана бременост. Постојат два вида пилули за ден потоа, а одредени фактори може да направат и двата вида да бидат неделотворни.

Шест начини кога може да забремените и покрај пилулата:

1. Не сте ја испиле доволно брзо

Мошне е важно кога сте ја испиле пилулата, доколку не сте ја зеле доволно брзо, веројатно, нема да биде делотворна. Некои може да се испијат во рок од 72 часа, а други во рок од пет дена од незаштитениот однос. Најсигурно е да се испие после 12 часа од ризичниот однос.

2. Ви се лоши после пиењето на таблетата

Доколку ви е мака неколку часа по земањето на таблетета мошне е веројатно вашето тело да не успеало да ја метаболира. Ова е знак дека не влегла во системот, а препораката е доколку повратите веднаш да побарате стручна помош бидејќи можеби ќе морате да земете уште една доза.

3. Имате висок БМИ (индекс на телесна маса)

Пилулата за ден после не делува исто на сите типови тела, особено кај оние кои имаат висок индекс на телесна маса. Некои истражувачи потврдиле дека пилулата може да биде неделотворна кај жените кои се дебели.

4. Имате повеќе незаштитени сексуални односи

Многумина мислат дека после земањето пилула за ден потоа може да имаат уште незаштитедни односи. Но всушност овулацијата е само одложена, не запрена.

5. Други лекови и растителни препарати

Одредени лекови и растителни продукти може да направат пилулата да биде помалку ефикасна. Тоа се лековите за епилепсија и лековите кои ги користат асматичарите.

6. Сте испиле пилула за време на овулација

Сперматозоидите можат да живеат во женското тело дури и пет дена после незаштитен однос. Доколку во тоа време сте овулирале, може да дојде до бременост. Пилулата само моментално ја одложува овулацијата, но ако веќе е произведена јајце-клетка, тогаш пилулата нема да има ефект.