Може ли недостатокот на железо да го зголеми ризикот од срцеви заболувања?

Луѓето кои имаат недостаток на железо обично не внесуваат доволно минерали во нивната исхрана или не можат да го обработуваат железото што го добиваат.

Железото е витално за здравјето, а премалку железо во исхраната може да доведе до развој на срцеви болести, укажува нова студија. Се проценува дека околу 1 одо 10 нови случаи на срцево заболување кај луѓето во средна животна доба може да се спречи ако со исхраната се внесува доволна количина на железо.

Ова истражување укажува дека недостатокот на железо може да биде соодветен таргет за превентивни мерки кај опшатата популација и спороведувањето на клинички испитувања кои ја истражуваат ефикасноста за надомест на железо кај лицата со функционален недостаток на железо.

Врската помеѓу недостатокот на железо и срцевите заболувања е нејасна. Но, железото е од суштинско значење за рамнотежа во телото и енергетскиот метаболизам, што може да биде потенцијална врска, истакнуваат експертите.

Луѓето кои имаат недостаток на железо обично не внесуваат доволно минерали во нивната исхрана или не можат да го обработуваат железото што го добиваат. Храната богата со железо вклучува црвено месо; живина; јајца; морска храна; зеленчук како спанаќ и сладок компир, како и грав. Други добри извори вклучуваат збогатен леб и тестенини, како и овошје како јагоди и лубеница.