Елегантно и софистицирано, но штетно по здравјето: Не седете со скрстени нозе

Овој начин на седење ја нарушува циркулацијата, а може да доведе и до закривување на 'рбетот и неправилно држење на телото

Иако остава впечаток на елеганција, софистицираност и женственост, седењето со скрстени нозе подолго од половина час може да предизвика сериозни проблеми со грбот.

Луѓето не се создадени за седење, па доколку тоа треба да го прават подолго, треба што почесто да ја менуваат својата позиција, препорачуваат германските лекари.

* Долгорочното седење во оваа положба по некое време да доведе до висок крвен притисок, дури и кај луѓе кои немаат предиспозиција за хипертензија.

Со скрстување на нозете се зголемува притисокот врз вените

* Овој начин на седење ја нарушува и циркулацијата. Во крвните садови, всушност, постојат мали вентили кои овозможуваат правилен проток на крв, а со прекрстувањето на нозете се зголемува притисокот врз вените, со што се отежнува нормалниот крвоток.

* Седењето повеќе од три часа на ден може да доведе до закривување на ‘рбетот и неправилно држење на телото, но, исто така, и до болки во вратот и долниот дел на грбот.

* Како последица може да се јави и непријатно трнење во нозете кои го отежнуваат нормалното одење.

Затоа е многу важно, ако не можете да се ослободите од оваа навика, на секои 30 минути да прошетате.