Можно ли е: Ова се трите најопасни хигиенски производи

Некои артикли кои ги користиме, би се рекло, секојдневно не само што ни се непотребни, туку се и исклучително опасни за нашето здравје!

Иако трговците и производителите се колнат дека овие производи се тотално безопасни, воедно и најдобри и неопходни, вистината е сосема поинаква. Особено посветете внимание на следните три производи

Тампони со „silk touch“ површина

Припадничките на понежниот пол често ги користат затоа што полесно се отстрануваат. Меѓутоа таканаречената свилена површина нема никаква врска со свилата, туку е вештачка ткаенина. А таа вештачка ткаенина го прави тампонот „турбо впивачки“, па се почесто се поврзува со синдромот на токсичен шок – труење со крвта до кое доаѓа така што бактериите влегуваат во крвта преку вагиналниот секрет. Во најлош случај може да дојде и до откажување на некои органи.


Памучни влошки

Наводно овозможуваат „дополнителна удобност при носењето“. Меѓутоа, ретко кој се прашува што се крие зад тој „памук“?! Тој памук е се само не биопамук, односно главно е третиран со разни пестициди и глифосат (хербицид).


Парфимирани влошки

Кога ќе се измешаат крвта, потта и вештачкиот материјал може да дојде до непријатни мириси, тоа е оној „менструален мирис“ кој сите жени со задоволство би го одбегнале. Различни истражувања покажале дека хемиски создадените мириси може да предизвикаат алергиски реакции. Се препорачува почесто менување на влошките, што, секако, е многу подобро и побезбедно од користење на парфимираните влошки.