Мрсната храна нè прави нерасположени, а ги нарушува и вниманието и меморијата

Експериментот бил спроведен на универзитетот во Оксфорд, а покажал дека се доволни само пет дена „нездрава“ храна, односно исхрана со висок удел на маснотии за да дојде до низа нарушувања

Истражувањето спроведено од страна на Американската академија за неврологија, покажало дека исхраната богата со маснотии и шеќери на подолг период може да доведе до проблеми со меморијата и намалена концентрација. Експериментот бил спроведен на универзитетот во Оксфорд, а покажал дека се доволни само пет дена „нездрава“ храна, односно исхрана со висок удел на маснотии за да дојде до нарушување на вниманието и меморијата, како и до промени во расположението.

Ова истражување е поткрепено со она спроведено од страна на универзитетот Мекквари во Сиднеј, во кое учесниците кои четири дена по ред јаделе мрсен и сладок појадок, па покажале слични когнитивни проблеми како и луѓето кои имаат прекумерна тежина или се дебели.

Студијата всушност открива дека луѓето кои појадуваат оброк со висок удел на маснотии за само четири дена може да доживеат значителни промени во мозокот, што може да доведе до проблеми со учењето и недостаток на меморија.