МУЛТИСИСТЕМСКИ ВОСПАЛИТЕЛЕН СИНДРОМ: Што родителите мораат да знаат за болеста која се поврзува со КОВИД-19 кај децата

Што мора да знаеме за MIS-C синдромот?

Мултиситемскиот воспалителен синдром (MIS-C) кај децата е состојба кога различни делови на телото се под влијание на воспаление, а тоа се однесува на белите дробови, срцето, бубрезите, кожата, очите и гастроентеролошките органи.

Се уште не се знае што го предизивкува развојот на оваа состојба, сепак се знае дека голем бројот на деца со овој синдром имале и вирус што предизвикува КОВИД-19 или биле во контакт со некој кој ја имал таа болест. Синдромот може да биде опасен, сури и смртоносен, но повеќето деца на кои им е дијагностицирана оваа состојба се опоравуваат со лекарска помош.

ШТО ДА НАПРАВИТЕ АКО МИСЛИТЕ ДЕКА ВАШЕТО ДЕТЕ ИМА MIS-C?

Секако е важно да контактирате лекар или да се јавите во болница, ако забележите некои од овие симптоми кај детето:

 • Висока телесна температура
 • Болки во пределот на стомакот
 • Повраќање
 • Пролив
 • Болка во вратот
 • Осип
 • Црвенило на окото
 • Силен замор

Бидете свесни дека секое дете нема да ги има истите симптоми. Ако детето покажува некои од овие предупредувачки симптоми, веднаш е потребно да повикате Брза помош:

 • Потешкотии со дишењето
 • Болка или притисок во градите која не поминува
 • Збунетост
 • Потешкотии со будење или детето тешко останува будно
 • Сина боја на лицето или усните
 • Силна болка во делот на стомакот

КАКО ЛЕКАРОТ ЌЕ СЕ ПОГРИЖИ ЗА ДЕТЕТО?

Докторот може да направи неколку тестови за да се пронајде воспалението или другите симптоми на болеста, а тестовите вклучуваат:

 • Вадење крв
 • РТГ на бели дробови
 • Ултразвук на срцето
 • Ултразвук на стомачната шуплина

Лекарите може да пружат нега за сите псотоечки симптоми, лекови или течности за да детето се чувствува подобро, а може да се користи и комбинација на лекови кои ќе го лекуваат воспалението. Повеќето деца со овој синдром сепак ќе имаат потреба од болничко лекување, а некои од нив, за жал и на одделот за интензивна нега на педијатрија.

Родителите кои се загрижени за здравјето на детото, било да се работи за КОВИД-19 или за MIS-C синдромот, мораат да се јават кај педијатар или кај друг лекар веднаш, а тие ќе се погрижат според сите насоки да на детето му биде подобро.

ШТО НЕ СЕ ЗНАЕ ЗА ОВОЈ СИНДРОМ?

Стручњаците се уште учат за него и за начинот на кој делува кај децата, па не се знае точно зошто некои деца се разболуваат, а други не. Исто така, не се знае дали децата со одредени здравствени состојби се поподложни на MIS-C синдромот или не.